- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eurobarometru: 46% din români sunt mulţumiţi de viaţa lor, deşi doar 4% cred că economia merge bine
Aproape jumătate dintre români sunt mulţumiţi de viaţa lor, deşi doar 4% apreciază ca "bună" situaţia actuală a economiei naţionale şi doar 14% se aşteaptă la o îmbunătăţire a acesteia în 2011, potrivit studiului Eurobarometru publicat marţi.
Raportul naţional Eurobarometru 74 a fost prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, de către autorul său, Horia Domnariu, director de cercetare la Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei. Datele pentru România au fost culese în perioada 11 noiembrie - 1 decembrie 2010 pe baza unui eşantion naţional de 1001 de persoane, cu vârste de cel puţin 15 ani. Marja de eroare a studiului este de +/- 3%.
Studiul arată că 46% dintre români sunt satisfăcuţi de viaţa lor în general. Nivelul de satisfacţie este aproximativ similar cu cel din toamna anului 2009 (47%), însă reprezintă o creştere semnificativă comparativ cu primăvara anului 2010, când acest indicator înregistrase o scădere de peste 10%, ajungând la 36 de procente.
Comparativ, media la nivelul UE a cetăţenilor care se declară satisfăcuţi de propria viaţă în general este cu aproape 30% mai mare faţă de nivelul înregistrat în România, ajungând la 78%. Cele mai ridicate valori s-au înregistrat în ţările nordice (Danemarca - 97%, Suedia - 96%, Olanda - 96%, Luxemburg - 95%, Finlanda- 94%). Niveluri mai scăzute decât în România se înregistrează doar în Portugalia (45%) şi în Bulgaria (38%). În cazul celor 12 noi state membre, nivelul de satisfacţie faţă de propria viaţă în general este mai scăzut, media fiind de 65%.
În ceea ce priveşte nivelul de satisfacţie al românilor cu viaţa proprie, acesta variază în funcţie de gradul de urbanizare. Astfel, 54% din românii din marile oraşe sunt mulţumiţi de propria viaţă, în timp ce procentul în mediul rural este de 39%.
Eurobarometrul arată în schimb că pe parcursul anului 2010 s-a accentuat aprecierea negativă privind situaţia economiei româneşti, procentul celor care o consideră "destul de proastă sau foarte proastă" crescând de la 90% în primăvara lui 2010 la 94% în toamna lui 2010.
De altfel, la nivelul întregii UE aprecierile negative faţă de situaţia economică actuală sunt majoritar negative. Astfel, 70% din cetăţenii statelor UE au o părere proastă sau foarte proastă faţă de situaţia actuală a economiei lor naţionale. Eurobarometrul arată că nivelul de apreciere al situaţiei economiei în România este de 4%, de şapte ori mai mic decât media la nivelul UE 27 (28%).
Există de asemenea state în care percepţia publică asupra situaţiei economiei s-a ameliorat pe parcursul anului 2010. Este vorba despre Belgia (de la 25% la 32%), Cehia (de la 10 la 17%) şi Estonia (de la 26 la 32%).
Totodată, Eurobarometrul arată că la nivelul UE există şi state în care percepţia asupra situaţiei economiei naţionale este una categoric pozitivă. Este vorba despre Suedia (85%), Luxemburg (79%), Austria şi Finlanda (61%). Cazul cel mai spectaculos este cel al Germaniei, unde anul 2010 a marcat o schimbare de opinie semnificativă. Astfel, Eurobarometrul din primăvara lui 2010 arăta că 62% din germani apreciau situaţia economiei lor naţionale drept proastă sau foarte proastă. În toamna lui 2010 însă, 68% din germani apreciază drept bună situaţia economiei lor naţionale.
Studiul prezentat la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti arată că, în pofida acestei aprecieri negative asupra situaţiei actuale a economiei, optimismul românilor referitor la evoluţia vieţii lor a crescut în 2010. Astfel, numărul românilor care cred că viaţa le va fi mai bună în următorul an a crescut de la 16 la 22% între primăvara şi toamna lui 2010. Paradoxal, studiul arată în schimb că doar 14% din români anticipează o îmbunătăţire a situaţiei economiei în următoarele 12 luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Zelenski: „Trebuie să facem totul pentru a încheia războiul anul viitor pe cale diplomatică” / Germania şi China vor discuta despre războiul din Ucraina şi trupele nord-coreene / Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului
-
astăzi, 14:40