Eurogrupul suspendă planul de restructurare a datoriilor Greciei

Liderii zonei euro (Eurogrupul) au decis miercuri suspendarea acordului recent pentru restructurarea datoriilor Greciei, potrivit BBC.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului Eurogrupul suspendă planul de restructurare a datoriilor Greciei

Eurogrupul suspendă planul de restructurare a datoriilor Greciei (Imagine: Shutterstock / Mediafax Foto)

Creditorii sunt nemulţumiţi că guvernul Greciei intenţionează să cheltuiască 617 milioane de euro pe bonusuri de Crăciun acordate pensionarilor săraci.

Mecanismul European de Stabilitate (European Stability Mechanism - ESM), instituţia care ajută guvernele din zona euro când au probleme, a susţinut că nu i-a fost cerut să fie de acord cu aceste bonusuri.

Reprezentanţii ESM au adăugat că vor examina propunerea de plată pentru pensionari.

„Având în vedere propunerile recente ale guvernului elen de a cheltui resurse financiare suplimentare pentru pensii şi pentru Taxa pe Valoarea Adăugată, instituţiile de conducere şi-au suspendat, temporar, decizia”, a declarat un purtător de cuvânt al ESM.

„Instituţiile evaluează, în prezent, impactul deciziilor guvernului din Grecia legat de scopurile şi angajamentele programului ESM”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Acordul de restructurare a datoriilor între Grecia şi ESM a fost încheiat pe 5 decembrie şi va reduce povara dobânzii asupra datoriilor ţării. Guvernul elen a anunţat bonusurile pentru pensionarii săraci trei zile mai târziu, dar fără să consulte reprezentanţii Zonei Euro.

Pe 5 decembrie, miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro au aprobat un set de măsuri de restructurare pe termen scurt a datoriei suverane a Greciei. După reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, Klaus Regling, şeful Mecanismului European de Stabilitate, a declarat că procesul de implementare a măsurilor va începe în câteva săptămâni.

Datoria Greciei va fi restructurată pe termen scurt, facilitându-se plăţile în perioada anilor 2030-2040, cu obiectivul reducerii datoriei suverane cu 20% din PIB până în anul 2060.

Dobânzile variabile vor fi eliminate, rămânând cele fixe, situaţie care va genera costuri suplimentare pe termen scurt, dar şi reducerea lor pe termen lung.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici