- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europa de Est a depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei
Europa de Est a depăşit cea mai dificilă perioadă de criză economică şi, deşi unele state continuă să se confrunte cu riscuri, pachetele de sprijin financiar acordate de FMI şi de Uniunea Europeană au redus ameninţarea unui colaps regional, potrivit unei analize Reuters.
Europa de Est a depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
După starea de panică semnalată începând de anul trecut pe pieţele emergente din Europa de Est a luat sfârşit, investitorii îşi schimbă atitudinea, de la una defensivă la una mai optimistă, ieşind la cumpărături pentru a-şi încărca portofoliile cu active performante.
Pericolele însă rămân. Analiştii consideră că o potenţială devalorizare abruptă a monedei letone sau o nouă perioadă de vânzări masive pe pieţele emergente ca urmare a unei corecţii pe bursele din Statele Unite ar putea determina o nouă prăbuşire a valutelor şi burselor din regiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Totodată, răspândirea masivă a şomajului şi creşterea deficitelor bugetare vor împiedica economiile din regiune să revină la creşterile economice de peste 6% pe an întâlnite înainte de izbucnirea crizei.
Totuşi, ameninţarea "falimentului multinaţional", prăbuşirii transfrontaliere a sectoarelor bancare sau "vărsarea" crizei dintr-un stat în întreaga regiune a dispărut, datorită zecilor de miliarde de euro plasate în regiune de FMI şi UE prin pachete de finanţare acordate mai multor ţări, printre care România, Ungaria şi Ucraina, precum şi ca urmare a lichidităţilor puse la dispoziţia pieţelor de către băncile centrale.
România a obţinut, în prima parte a acestui an, un pachet de finanţare externă în valoare totală de 20 de miliarde de euro, coordonat de Fondul Monetar Internaţional şi susţinut financiar de FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO