- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.07.2023, 22:30)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europa de Est intră în bătălia mondială pentru un loc pe piaţa cipurilor
Europa de Est intră în bătălia mondială pentru un loc pe piaţa cipurilor, dar fiecare stat luptă în felul lui: Cehia curtează Taiwanul, cel mai mare producător, Polonia merge pe mâna americanilor de la Intel, iar Ungaria mizează pe experienţa proprie în cercetare şi dezvoltare.
Urmărește
1048 afișări
Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto
Cu cele mai mari puteri economice şi militare ale lumii antrenate într-un război pentru supremaţie tehnologică, Uniunea Europeană a grăbit planurile de dezvoltare a propriei industrii producătoare de cipuri şi a anunţat la începutul lunii trecute subvenţii de opt miliarde de euro pentru o primă etapă. Statele din Europa de Est s-au asigurat că participă la aceste eforturi, dar fiecare în felul său, scrie Ziarul Financiar.
La doar câteva zile după ce UE şi-a făcut publice planurile, gigantul de tehnologie american Intel a anunţat că a ales Polonia pentru construirea unei fabrici de cipuri cu o investiţie de 4,6 miliarde de dolari. Polonia, cea mai mare economie est-europeană, se alătură astfel unei mici constelaţii de centre de producţie pe care Intel o dezvoltă în Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Unii analişti spun că nu doar ajutoarele de stat generoase au jucat un rol important în alegerea acestei ţări, ci şi geopolitica, Varşovia fiind unul din aliaţii de nădejde ai SUA în regiune.
În Ungaria, guvernul tocmai a anunţat că a aprobat planurile ministerului dezvoltării economice de lansare a unui proiect R-D-I (cercetare, dezvoltare şi inovare) pentru suporturi ceramice pentru semiconductori, scopul fiind de a face intrarea acestei ţări pe partea de producţie a pieţei cipurilor.
Guvernul susţine dezvoltarea capacităţilor de producţie cu fonduri de un miliard de forinţi (2,6 milioane euro). Proiectele de genul R-D-I implică participarea companiilor. Atuul Ungariei ar fi experienţa solidă în cercetarea materialelor. Pe piaţa cipurilor, ar fi un pas important, dar mic dacă este comparat cu ceea ce se întâmplă în alte părţi. Ungaria ar începe să producă destul de târziu.
Cehia, considerată cea mai matură economie din regiune, a ales o cale diferită: a devenit unul din ambasadorii Taiwanului în Europa. Această ţară asiatică este cel mai mare producător de cipuri din lume. Pentru că protejatul ei este ameninţat de China, şi ea dornică să-şi afirme supremaţia sau controlul asupra pieţei semiconductorilor, şi Cehia şi-a înrăutăţit relaţiile cu China. Planurile Comisiei Europene de dezvoltare a producţiei europene de cipuri au, de asemenea, scopul de a contrabalansa puterea Chinei, dar şi a altor naţiuni, pe această piaţă vitală pentru economia viitorului.
În primăvară, preşedinta Camerei Deputaţilor din parlamentul ceh s-a deplasat în Taiwan cu cea mai mare delegaţie de politicieni şi oameni de afaceri din Cehia din istoria relaţiilor dintre cele două state – un avion întreg, iar numărul de reprezentanţi ai mediului de afaceri interesaţi a fost atât de mare, încât s-ar fi putut umple cu uşurinţă un al doilea avion. Un punct central al discuţiilor cu omologii taiwanezi au fost investiţiile în Cehia şi producţia de semiconductori. Apropierea diplomatică dintre cele două ţări a început în 2019, când primarul Pragăi Zdenek Hrib a revocat decizia administraţiei anterioare de a susţine politica „O singură Chină“ a Beijingului. Concurenţa în Europa pentru investiţiile taiwaneze în cipuri este mare, dar la fel de mare este şi nevoia Taiwanului de a-şi face aliaţi europeni.
Cehia are experienţă în industria semiconductorilor, mulţumită unei companii americane. Principalul protector al Taiwanului în faţa ameninţărilor Chinei sunt SUA. Iar compania americană ON Semiconductor a anunţat în luna mai că ia în considerare să investească două miliarde de dolari în creşterea capacităţii de producţie de cipuri pentru industria auto la una din fabricile pe care le are în Cehia, SUA şi Coreea de Sud.
Nu a durat mult şi guvernul ceh a venit cu propunerea de a oferi stimulente de 26 milioane de dolari pentru investiţiile ON Semiconductor. „Investiţiile ONsemi sunt un pas important pentru întărirea industriei cehe a cipurilor, fundamentală pentru dezvoltarea viitoare a energiei şi electromobilităţii“, a spus atunci ministrul industriei Jozef Sikela.
Un alt jucător din industria cehă a semiconductorilor este compania germană Exyte, specializată în echipamente necesare în producţia de microprocesoare, care are acolo o fabrică. În primăvară, a anunţat investiţii de 20 milioane euro în extinderea producţiei. În Ungaria, guvernul estimează, pe baza capacităţii de cercetare şi dezvoltare a ţării, că se poate trece la producţia de suporturi ceramice pentru microcipuri pe termen mediu, scrie presa locală. „Penuria de cipuri din timpul pandemiei a arătat vulnerabilităţile întregii Europe, în timp ce Ungaria are în prezent capabilităţi de cercetare a materialelor la cel mai înalt nivel. Construind pe aceste cunoştinţe, intrarea pe piaţa de tehnologie avansată poate creşte semnificativ competitivitatea şi suveranitatea economiei ungare, reducând în acelaşi timp expunerea internaţională“, a explicat Gergely Fábián, secretarul de stat responsabil cu politica industrială şi tehnologia. Penuria de cipuri de care vorbeşte politicianul s-a simţit cel mai rău în industria auto, iar Ungaria este un centru european al producţiei de maşini mulţumită celor trei mari constructori germani, care toţi au fabrici acolo.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20