Europa este ameninţată de stagflaţie dacă preţurile materiilor prime cresc

Europa este ameninţată de stagflaţie, fenomen caracterizat de inflaţie şi avans economic slab, în cazul în care preţurile materiilor prime cresc, potrivit La Tribune.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Europa este ameninţată de stagflaţie dacă preţurile materiilor prime cresc

Europa este ameninţată de stagflaţie dacă preţurile materiilor prime cresc (Imagine: Mediafax Foto)

Scenariul principal pentru Europa este cel al unei "stagflaţii bizare", în care creşterea economică este slabă, iar inflaţia se datorează creşterii preţurilor materiilor prime, şi nu a celor salariale, cum ar fi normal, apreciază Patrick Artus, director de studii economice la banca franceză Natixis.

Printre consecinţele acestui gen de stagflaţie, economistul enumeră reducerea puterii de cumpărare, scăderea consumului şi a preţurilor imobiliare.

După începutul crizei, în 2007, analiştii au prognozat că Europa şi SUA vor fi afectate de deflaţie, fenomen aşteptat de obicei după şocuri financiare şi economice grave, precum falimentul băncii americane Lehman Brothers, notează Artus. În prezent, însă, preţurile de consum cresc, din cauza majorării costurilor cu materiile prime.

În Europa, creşterea economică este slabă, în condiţiile în care guvernele apelează la politici bugetare restrictive, iar activitatea de creditare nu şi-a revenit. Totodată, situaţia financiară a companiilor s-a degradat puternic, în principal în Franţa, Portugalia şi Grecia.

În schimb, companiile germane profită de situaşia financiară bună pentru a majora salariile, investiţiile şi cota de piaţă din statele emergente sau exportatoare de petrol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici