- Home
- Economic
- (20.04.2024, 15:24)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europa îşi va deteriora economia dacă va intra într-o "cursă a subvenţiilor" cu SUA şi China, avertizează FMI
- Europa îşi va deteriora economia dacă va intra într-o "cursă a subvenţiilor" cu SUA şi China, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI).
- FMI îndeamnă Uniunea Europeană să evite politicile "protecţioniste" şi să se concentreze pe reducerea barierelor comerciale interne.
Urmărește
439 afișări
O "cursă a subvenţiilor" cu SUA şi China ar dăuna economiilor europene aflate în dificultate, avertizează FMI
Încercarea de a copia legea americană de reducere a inflaţiei (IRA), un pachet care include 369 de miliarde de dolari de subvenţii şi credite fiscale pentru tehnologii curate, ar reduce cu 0,6% produsul intern brut al UE, a transmis FMI în cel mai recent raport European Economic Outlook publicat vineri.
Însă reducerea cu 10% a costului barierelor comerciale interne ale UE ar stimula creşterea pe termen lung a regiunii cu 7 puncte procentuale, a estimat Fondul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Fiind o economie foarte deschisă, sfatul nostru numărul unu pentru Europa este să nu devină protecţionistă", a declarat Alfred Kammer, directorul european al FMI, pentru Financial Times. "Protecţionismul va fi dăunător la nivel global, iar o cursă a subvenţiilor nu este în interesul Europei".
Uniunea Europeană nu a propus o schemă similară cu IRA în SUA. Cu toate acestea, Bruxelles-ul a suspendat multe dintre normele sale privind ajutoarele de stat după pandemia de coronavirus, iar anul trecut a deschis calea pentru ca ţările să ofere subvenţii egale cu cele disponibile pentru proiectele de energie verde din alte părţi.
FMI a declarat că subvenţiile care distorsionează comerţul în UE au crescut cu două treimi în 2021-2023, comparativ cu cei trei ani anteriori.
"Există întotdeauna o tendinţă de a căuta să ajute campionii naţionali", a spus Kammer. "Dar aceasta duce la o alocare greşită a capitalului dacă favorizaţi o companie în detrimentul altora".
Raportul fondului vine în contextul în care liderii europeni sunt îngrijoraţi de modul în care economia regiunii, axată pe comerţ, este presată de tensiunile tot mai mari dintre SUA şi China.
"Alte regiuni nu mai respectă regulile şi elaborează în mod activ politici pentru a-şi îmbunătăţi poziţia competitivă", a avertizat într-un discurs susţinut săptămâna aceasta Mario Draghi, fost prim-ministru italian şi fost preşedinte al Băncii Centrale Europene.
Liderii UE au discutat, în cadrul unui summit desfăşurat săptămâna aceasta la Bruxelles, despre modalităţi de stimulare a investiţiilor şi a creşterii economice, inclusiv prin aprofundarea integrării pieţelor financiare din regiune şi prin centralizarea supravegherii. Însă propunerile au eşuat după o opoziţie semnificativă din partea ţărilor mai mici.
FMI a estimat că PIB-ul SUA va creşte cu 2,7% în acest an, de peste trei ori mai mult decât creşterea de 0,8% prevăzută pentru zona euro. Fondul a afirmat că Statele Unite vor continua să fie mai performante şi în 2025, cu o creştere de 1,9%, faţă de 1,5% în zona euro. Anul trecut, zona euro a înregistrat o creştere de 0,5%, în timp ce economia SUA a crescut cu 2,5%.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele