Europa riscă să ajungă într-o criză profundă similară Greciei. Banca Centrală Europeană: O nouă criză a datoriilor în cazul în care blocul nu poate stimula creşterea, reduce datoria publică şi rezolva „incertitudinea politică”

  • Zona euro riscă o nouă criză a datoriilor în cazul în care blocul nu poate stimula creşterea, reduce datoria publică şi rezolva „incertitudinea politică”, a avertizat Banca Centrală. Europeană.
  • Deşi România nu este în zona euro, situaţia noastră pare şi mai îngrijorătoare: creşterea economică este mult sub aşteptări, iar deficitul se menţine la cote alarmante.
  • În tot acest timp guvernul PSD-PNL nu a implementat reforme majore în sectorul bugetar.
Urmărește
862 afișări
Imaginea articolului Europa riscă să ajungă într-o criză profundă similară Greciei. Banca Centrală Europeană: O nouă criză a datoriilor în cazul în care blocul nu poate stimula creşterea, reduce datoria publică şi rezolva „incertitudinea politică”

Europa riscă să ajungă într-o criză profundă similară Greciei. Banca Centrală Europeană: O nouă criză a datoriilor în cazul în care blocul nu poate stimula creşterea, reduce datoria publică şi rezolva „incertitudinea politică”

În raportul său anual privind stabilitatea financiară, publicat miercuri, BCE a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă revenire a „preocupărilor pieţei privind sustenabilitatea datoriei suverane”.
 
Aceasta a subliniat „nivelurile ridicate ale datoriei şi deficitele bugetare ridicate”, precum şi creşterea economică slabă şi incertitudinile cauzate de „rezultatele recente ale alegerilor la nivel european şi naţional, în special în Franţa”.
 
Spread-urile dintre obligaţiunile guvernamentale franceze şi germane pe 10 ani - un indicator cheie al preocupărilor investitorilor - au crescut luna aceasta la 0,77 puncte procentuale, aproape de maximul ultimilor 12 ani atins în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din această vară.
 
„Vânturile potrivnice din calea creşterii economice generate de factori precum productivitatea slabă fac ca nivelurile ridicate ale datoriei şi deficitele bugetare să fie mai susceptibile de a reaprinde preocupările privind sustenabilitatea datoriei”, a avertizat miercuri BCE.
 
În urmă cu mai bine de un deceniu, Grecia a evitat la limită intrarea în incapacitate de plată, după ce îngrijorările legate de stabilitatea sa financiară au alimentat neliniştea pieţei cu privire la moneda comună. Acestea s-au potolit doar după ce preşedintele de atunci al BCE, Mario Draghi, s-a angajat să facă „tot ce este necesar” pentru a preveni prăbuşirea zonei monetare.
 
BCE a indicat miercuri ca probleme fundamentele „slabe” din mai multe state membre şi datoria suverană scadentă care este „refinanţată” la rate ale dobânzii mai ridicate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici