- Home
- Economic
- PARIS, (11.02.2015, 19:02)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europa riscă o recesiune similară cu cea suferită de Japonia în anii ’90, cu impact asupra băncilor
Europa s-ar putea confrunta cu stagnare economică şi dobânzi aproape de nivelul zero timp de cel puţin 10 ani, similar cu situaţia Japoniei din anii ’90, ceea ce va pune presiune pe veniturile băncilor şi va conduce la creşterea creditelor neperformante, potrivit unei analize a băncii Berenberg.
Urmărește
1563 afișări
Europa riscă o recesiune similară cu cea suferită de Japonia în anii ’90, cu impact asupra băncilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Problemele sistemului bancar european sunt nerezolvate şi vor rămâne aşa până când vor fi tratate pierderile operaţiunilor de creditare. Europa se află în urma Japoniei cu 10-15 ani, traversând o recesiune a activelor la sfârşitul unui ciclu al datoriilor de 60-70 de ani", se arată într-un studiu realizat de Nick Anderson, James Chappell şi Eoin Mullany, analişti la banca germană Berenberg, relatează Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Problemele economice şi financiare ale Europei îşi au originea, ca şi în cazul Japoniei, în tendinţe demografice puternice, precum îmbătrânirea populaţiei şi creşterea populaţiei inactive în raport cu cea activă, potrivit studiului.
Politicile monetare relaxate din Europa ar putea continua în următorii 10-15 ani, cu rate scăzute ale dobânzilor şi o abundenţă de lichidităţi care afectează profitabilitatea şi calitatea activelor băncilor, în condiţiile în care instituţiile financiare trebuie să îşi restrângă în continuare portofoliile.
În plus, rezervele de capital al băncilor europene sunt în continuare slabe, chiar şi după evaluarea cuprinzătoare publicată de Banca Centrală Europeană în octombrie anul trecut.
Potrivit analiştilor Berenberg, dacă pierderile din împrumuturi înregistrate de băncile europene ar ajunge la nivelul celor din Japonia, atunci instituţiile financiare din Europa s-ar confrunta cu un deficit de capital cumulat de 1.290 de miliarde de euro.
Între puţinii "câştigători pe termen lung" s-ar putea afla HSBC Holdings, UBS Group, ING Groep şi băncile nordice, precum Nordea Bank, care se concentrează pe câştig şi nu pe dezvoltare, reuşind astfel să administreze eficient costurile şi să ofereă dividende ridicate, dar sustenabile.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe