- Home
- Economic
- (20.06.2023, 08:51)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europa riscă să piardă cursa bateriilor pentru vehiculele electrice. Şi obiectivele climatice sunt în pericol
Europa riscă să piardă cursa pentru a deveni o putere mondială în domeniul bateriilor, deoarece accesul la materiile prime rămâne un obstacol major, alături de creşterea costurilor şi concurenţa acerbă, se arată într-un raport al Curţii de Conturi Europene publicat luni.
Urmărește
2084 afișări
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
Raportul avertizează că Uniunea Europeană ar putea să nu reuşească să atingă obiectivele climatice, deoarece aceste eforturi depind în mare măsură de adoptarea vehiculelor electrice care funcţionează cu baterii alcătuite din mai multe metale, de la cobalt la nichel şi litiu, scrie Reuters.
Curtea de Conturi Europeană, auditorul extern independent al UE, a declarat că aproape una din cinci maşini noi înmatriculate în blocul comunitar în 2021 avea o priză electrică. Cererea va creşte, în condiţiile în care se aşteaptă ca aproximativ 30 de milioane de vehicule cu emisii zero să ajungă pe şoselele europene până în 2030, iar vânzarea de maşini noi pe benzină şi diesel va fi interzisă din 2035.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cu toate acestea, strategia UE nu a luat în considerare capacitatea blocului comunitar de a satisface această nouă cerere de baterii.
"UE aspiră să devină o putere globală în materie de baterii pentru a-şi asigura suveranitatea economică, dar va reuşi? Şansele nu arată bine", a declarat reporterilor Annemie Turtelboom, care a condus auditul.
"Ne confruntăm cu riscul ca fie UE să nu-şi atingă obiectivele privind emisiile pentru 2035, fie să atingă acest obiectiv prin importuri de baterii... care ar dăuna industriei europene şi ar veni la preţuri foarte mari din ţări terţe".
Aprovizionarea UE cu materii prime este foarte concentrată în câteva ţări, cu riscuri geopolitice care ar putea duce la penurie. Pentru cinci materiale cheie, dependenţa UE de importuri a fost în medie de 78%, a declarat Curtea de Conturi Europeană.
"UE nu trebuie să ajungă în aceeaşi poziţie de dependenţă cu bateriile ca şi în cazul gazelor naturale din Rusia", a declarat Turtelboom.
Aproximativ două treimi din cobaltul din lume provine din Republica Democrată Congo, 40% din grafitul natural provine din China, iar UE este în întregime dependentă de importurile de litiu rafinat. China reprezintă 76% din capacitatea globală de producţie de baterii.
Extracţia în Europa va dura prea mult timp. Portugalia, care deţine cele mai mari rezerve de litiu din blocul comunitar, nu se aşteaptă ca producţia să înceapă până în 2026.
În plus, Curtea de Conturi Europeană a declarat că UE este în urmă în ceea ce priveşte competitivitatea costurilor, din cauza preţurilor ridicate la energie, în timp ce datele Comisiei Europene rămân învechite şi incomplete, iar finanţarea publică rămâne necoordonată, ceea ce duce la suprapuneri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Scholz a convins Intel să dubleze investiţiile în fabricile de semiconductori din Germania. 30 de miliarde de euro în schimbul unor subvenţii suplimentare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36