Eurostat: Aproape 71% dintre români îşi percep starea de sanătate ca fiind bună sau foarte bună, faţă de 59% dintre polonezi şi unguri

O pondere de 70,9% dintre românii cu vârsta de peste 16 ani au declarat, în anul 2017, că îşi percep starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună, informează Biroul de statistică al Uniunii Europene - Eurostat. Procentul îl depăşeşte cu 12 puncte procentuale pe cel din Polonia şi Ungaria.

Urmărește
286 afișări
Imaginea articolului Eurostat: Aproape 71% dintre români îşi percep starea de sanătate ca fiind bună sau foarte bună, faţă de 59% dintre polonezi şi unguri

Eurostat: Aproape 71% dintre români spun că sunt sănătoşi, faţă de 59% dintre polonezi şi unguri

În zonele urbane, ponderea a fost de 73,1%, în timp ce în cele rurale a fost de 68,8%. În plus, 76,3% dintre bărbaţii de peste 16 ani şi-au clasificat starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună, comparativ cu 65,9%, dintre femei.

Şapte din zece persoane de peste 16 ani care trăiesc în Uniunea Europeană (UE) şi-au evaluat starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună în 2017, iar la polul opus, mai puţin de unul din zece (8%) şi-a apreciat nivelul sănătăţii ca fiind rău sau foarte rău. Clasificarea a inclus cinci niveluri de stare de sănătate auto-percepută: foarte bună, bună, convenabilă, rea şi foarte rea.

Dintre statele membre UE, cea mai mare pondere a populaţiei de peste 16 ani care a declarat o stare de sănătate bună sau foarte bună a fost înregistrată în Irlanda (83%), urmată de Cipru (78%), Italia şi Suedia (fiecare cu câte 77%), Ţările de Jos (76%) şi Malta (75%).

La polul opus, cea mai mică cotă a fost consemnată în Lituania şi Letonia (fiecare cu câte 44%), Portugalia (49%), Estonia (53%), Polonia şi Ungaria (fiecare cu câte 59%).

În UE, mai mulţi bărbaţi decât femei au perceput că sunt în stare bună de sănătate: 72% dintre bărbaţii de peste 16 ani şi-au evaluat sănătatea ca fiind foarte bună sau bună în 2017, comparativ cu 67% dintre femei.

Diferenţele dintre bărbaţi şi femei sunt mai sesizabile la nivelul grupelor de vârstă. Cel mai mare decalaj este pentru cei de peste 65 de ani, unde 45% dintre bărbaţi şi-au perceput starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună, comparativ cu 39% dintre femei.

Ponderea populaţiei care şi-a evaluat sănătatea ca fiind bună sau foarte bună tinde să scadă odată cu vârsta. Mai mult de 88% dintre bărbaţii de 16-44 de ani au declarat o stare de sănătate bună sau foarte bună, faţă de 69% dintre bărbaţii de 45-64 de ani şi 45% dintre bărbaţii de 65 de ani.

O tendinţă similară poate fi observată în cazul femeilor: cele de 16-44 de ani care şi-au perceput sănătatea ca bună sau foarte bună a fost de 87%, comparativ cu 65% dintre cele de 46-64 de ani şi 39% pentru cele cu vârste de peste 65 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici