Eurostat: Producţia agricolă a României a fost de 15,5 mld. euro anul trecut, reprezentând 4% din UE

Valoarea producţiei agricole în România a totalizat anul trecut 15,48 miliarde de euro, reprezentând 3,95% din valoarea producţiei totale din Uniunea Europeană, de 392,3 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat.

Urmărește
649 afișări
Imaginea articolului Eurostat: Producţia agricolă a României a fost de 15,5 mld. euro anul trecut, reprezentând 4% din UE

Eurostat: Producţia agricolă a României a fost de 15,5 mld. euro anul trecut, reprezentând 4% din UE (Imagine: Mircea Gherase/Mediafax Foto)

Franţa, a cărei producţie agricolă este evaluată la 70,58 miliarde de euro (18% din totalul la nivelul UE) se situează pe primul loc, urmată de Germania, cu 51,03 miliarde de euro (13% din total), Italia (48,35 miliarde de euro sau 12,3% din total), Spania (41,1 miliarde de euro sau din 10,47% total) şi Marea Britanie (30,57 miliarde de euro sau 7,8% din total).

Clasamentul ţărilor a căror producţie agricolă depăşeşte 10 miliarde de euro este completat de Olanda, cu o producţie agricolă în valoare de 26,75 miliarde de euro (6,8% din total), Polonia (22,56 miliarde sau 5,75% din total), România şi Danemarca (10,46 miliarde sau 2,66% din total).

La polul opus, producţia agricolă din Malta a însumat anul trecut 120 milioane de euro, cea din Luxemburg 413 milioane de euro, în timp ce valoarea producţiei din Cipru şi Estonia a fost de 699, respectiv 838 milioane de euro.

Cifrele sunt calculate de Eurostat pe baza datelor preliminarii privind valoarea producţiei agricole din fiecare stat UE.

Producţia vegetală a contribuit anul trecut cu 52% la valoarea producţiei agricole din UE, în timp ce produsele provenind de la animale (carne, lapte) au acoperit 43% din total. Serviciile din domeniul agricol şi activităţile anexe au avut o contribuţie de 5%.

În România, 73% din valoarea totală a producţiei agricole a fost generată de producţia vegetală, dintre care culturile de cereale au reprezentat 25%, iar culturile de legume, fructe şi plante horticole 29%, potrivit datelor Eurostat.

De altfel, România se situează pe primul loc în UE după contribuţia culturilor de câmp la totalul producţiei agricole, urmată de Grecia (69%), Bulgaria (65%) şi Croaţia (62%), în timp ce creşterea animalelor este activitatea agricolă predominantă în Irlanda (70% din valoarea producţiei totale), Danemarca (63%) şi Finlanda (60%).

Creşterea animalelor a contribuit cu 26% la valoarea producţiei agricole din România, în timp ce serviciile şi activităţile anexe cu 1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici