Eurostat: România, între statele cel mai puţin dependente de importuri de energie

România se numără printre statele Uniunii Europene cel mai puţin dependente de importurile de energie, cu o pondere de 29% a resurselor provenite de peste hotare în consumul intern, la nivelul anului 2006, potrivit datelor Biroului de Statistică al Comisiei Europene, Eurostat.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Eurostat: România, între statele cel mai puţin dependente de importuri de energie

Eurostat: România, între statele cel mai puţin dependente de importuri de energie (Imagine: Mediafax Foto)

Polonia şi Marea Britanie au importat, în acelaşi an, 20% din energia necesară, iar Cehia a avut nevoie de resurse de peste hotare în proporţie de 28%.

Cele mai mari rate de dependenţă se regăsesc în Cipru (102% - o parte din energie nu a fost folosită în anul în care a fost importată), Malta (100%), Luxemburg (99%) şi Irlanda (91%).

Singurul exportator net de energie este Danemarca, cu o rată de dependenţă de -37%.

În anul analizat, importurile nete de energie în Uniunea Europeană au crescut cu 2,4%, la 1,01 milioane tone echivalent petrol (tep), cantitate dominată de petrol şi gaze naturale, cu ponderi de 60%, respectiv 26%.

Cei mai importanţi exportatori de resurse energetice către UE în 2006, din afara blocului comunitar, au fost Rusia (33% din cantitatea de petrol, respectiv 40% din necesarul de gaze) şi Norvegia (16%, respectiv 23%).

Din punct de vedere al producţiei totale de energie (electrică, termică, combustibili, carburanţi) în 2006, România ocupă poziţia a zecea în clasamentul celor 27 de state, cu o cantitate de 27,4 milioane tep, în scădere cu 0,1% faţă de nivelul din anul precedent. România a avut, astfel, o producţie similară cu cea a Italiei (27,1 milioane tep, în declin cu 2,2%).

Cei mai mari producători de energie din UE au fost Regatul Unit al Marii Britanii (183,9 milioane tep), Germania (137 milioane tep), Franţa (136 milioane tep) şi Polonia (77 milioane tep), state care au produs peste 60% din totalul de 871,2 milioane tep înregistrat la nivelul blocului comunitar.

Producţia totală de energie a celor 27 de state a scăzut cu 2,3%, cel mai mare declin procentual din acest punct de vedere fiind consemnat în Lituania (-11,9%) şi cantitativ în Marea Britanie (18,63 milioane tep, respectiv -9,2%).

Cea mai importantă creştere, în procente, a producţiei de energie s-a consemnat în Portugalia (20,7%).

Producţia de energie în UE în anul 2006 a provenit din centrale nucleare, în proporţie de 29%, combustibili solizi (22%), gaze (20%), resurse regenerabile (15%) şi ţiţei brut (14%).

Consumul de energie în România a fost al unsprezecelea dintre cele 27 de state şi s-a situat la 40,9 milioane tep, în urcare cu 4,2% faţă de 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici