- Home
- Economic
- LONDRA, (13.05.2013, 19:17)
- Anca Dumitrescu
Evaziunea fiscală în rândul corporaţiilor: Primele 100 de companii din Marea Britanie au subsidiare în paradisuri fiscale
Cele mai mari 100 de companii britanice listate la bursă au peste 8.000 de subsidiare sau societăţi mixte în paradisuri fiscale, potrivit unui studiu realizat de fundaţia ActionAid care provoacă noi temeri legate de amploarea evaziunii fiscale a corporaţiilor.
Urmărește
518 afișări
Evaziunea fiscală în rândul corporaţiilor: Primele 100 de companii din Marea Britanie au subsidiare în paradisuri fiscale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Datele arată că numai două din companiile membre ale indicelui FTSE 100 nu au subsidiare în paradisuri fiscale, în timp ce companii precum Tesco şi Barclays deţin sute, relatează The Guardian.
Folosirea de către corporaţii a subsidiarelor offshore a fost aspru criticată de către parlamentari dar şi prin proteste ample, ca fiind o tactică de a reduce legal povara taxelor.
Premierul David Cameron s-a angajat să facă din evaziunea fiscală şi secretomania offshore principala temă a summitului G8 de luna viitoare, prezidat în acest an de Marea Britanie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Ministrul britanic de Finanţe George Osborne a declarat, după summit-ul miniştrilor de Finanţe din G7, de la sfârşitul săptămânii trecute, că este nevoie de acţiuni internaţionale în această problemă. El a adăugat că este "incredibil de important ca oamenii şi companiile să îşi plătească taxele datorate".
Multe dintre teritoriile offshore folosite de companiile din FTSE 100 au legături strânse cu Marea Britanie, ilustrând problemele cu care se confruntă Cameron şi Osborne înaintea negocierilor cu alţi lideri din G8.
În total, companiile din FTSE 100 au 1.685 de subsidiare în teritorii dependente de coroana britanică, precum Jersey, sau în British Virgin Islands, Bermuda şi Gibraltar.
Raportul include şi date care acoperă o definiţie mai largă a paradisurilor fiscale, în care sunt incluse şi jurisdicţii cum ar fi statul american Delaware, acuzat de insulele Cayman că practică o politică fiscală mai permisivă decât destinaţiile offshore.
Republica Irlanda este presată la rândul ei de alte state europene să reformeze politica fiscală prea lejeră.
După această definiţie mai largă, marile companii britanice deţin 8.311 subsidiare în paradisuri fiscale, mai mult de una din trei din cele 22.042 de subsidiare străine şi societăţi mixte ale membrilor FTSE 100.
Cei mai prolifici utilizatori ai paradisurilor fiscale sunt marile bănci, respectiv Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland şi Lloyds, aflate în top 10.
Folosirea jurisdicţiilor offshore nu se limitează la bănci ci reprezintă o practică şi în rândul producătorilor de alimente, retailerilor şi producătorilor de băuturi. Retailerul britanic cu cele mai multe subsidiare în paradisuri fiscale este Tesco.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:40
Deputat PSD, despre o candidatură a lui Victor Ponta la prezidenţiale: Ar fi o aventură personală
-
astăzi, 11:35