- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.01.2017, 12:24)
- Anca Olteanu
Evoluţia cadrului fiscal, provocarea economică a oamenilor de afaceri în 2016 şi 2017
Evoluţia cadrului fiscal este una dintre provocările anului 2017, 37% din managerii intervievaţi în sondajul de opinie realizat de KeysFin au menţionat posibile măsuri fiscale, în timp ce anul trecut aceasta era principala provocare economică, considerată de 57% din oamenii de afaceri.
Urmărește
1474 afișări
Evoluţia cadrului fiscal, provocarea economică a oamenilor de afaceri şi în 2016, şi 2017 (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)
Peste 60% din managerii incluşi în studiul KeysFin consideră că temperarea creşterii consumului este principala provocare pentru 2017, în timp ce 43% s-au referit la incertitudinile legate de evoluţia economică mondială, 37% au menţionat posibilele măsuri fiscale, iar 24% au indicat o potenţială creştere a inflaţiei. Investitorii au mai precizat, printre altele, evoluţia principalelor valute şi blocajul financiar persistent.
„Temperarea consumului trebuie pusă în legătură directă cu stimulii fiscali. În 2016, cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, iar cea la alimente coborâse deja la 9% din 2015. Măsurile s-au regăsit în consum, care a accelerat puternic. Scăderea cu încă un punct procentual a cotei-standard de TVA de la 1 ianuarie 2017, creşterea salariului minim şi reducerile de taxe şi impozite promise de noul Guvern, însă, nu vor mai influenţa la fel de mult consumul”, spun analiştii de la KeysFin.
Potrivit oamenilor de afaceri intervievaţi în sondaj, este greu de crezut că apetitul pentru consum al românilor va mai atinge nivelul record de anul trecut, mai ales că aşteptările inflaţioniste sunt semnificative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
„Creşterea salariului minim de la 1 februarie va pune presiune pe companii şi nu este exclus ca debuşeul să fie regăsit într-o creştere generală a preţurilor. Presiunile inflaţioniste vor fi accentuate şi de posibila creştere a importurilor, pe fondul ofertei limitate de pe plan intern”, spun cei de la KeysFin. Potrivit analiştilor, rata inflaţiei în 2017 ar urma atingă nivelul de 2%-2,1%.
Economia României va continua să crească şi în 2017, însă mai puţin decât a făcut-o anul trecut, pe fondul temperării consumului intern şi al riscurilor externe, relevă datele sondajui de opinie. Barometrul privind aşteptările economice arată un optimism moderat pentru 2017, condiţionat de provocările de ordin fiscal-bugetar şi de evoluţia economică mondială.
După ce, în anul 2016, consumul a fost principalul motor al creşterii economice de peste 4,1%, evoluţia economică din 2017 este privită tot în registru pozitiv, însă rezervat, de majoritatea investitorilor.
Chiar dacă măsurile de relaxare fiscală, de la reducerea TVA la 19% la eliminarea mai multor taxe şi impozite, alături de creşterea salariului minim pe economie de la 1 februarie 2017 ar trebui, teoretic, să stimuleze suplimentar consumul, cei mai mulţi oameni de afaceri sunt destul de circumspecţi privind continuarea ritmului accelerat de creştere economică, relevă datele sondajului.
Per ansamblu, 53% din managerii chestionaţi de KeysFin estimează o creştere a PIB-ului între 4-4,1%, 28% din ei văd o evoluţie între 4,2% şi 5%, în timp ce 13% cred că PIB-ul va creşte cu mai puţin de 4%, iar 6% din cei chestionaţi au evitat să răspundă, considerând că, în prezent, sunt prea multe necunoscute pentru a descifra evoluţia economiei din 2017.
Temperarea creşterii economice a fost semnalată, de altfel, de ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică. În trimestrul al treilea, avansul economic s-a temperat la 4,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, după ce, în trimestrul anterior, PIB-ul crescuse la nivel anual cu 6%.
Potrivit sondajului realizat de KeysFin, cei mai mulţi investitori (76%) estimează că moneda naţională va rămâne predictibilă în 2017. Euro va fi cotat între 4,45 şi 4,55 lei, cu mici fluctuaţii în primăvară şi în toamnă. Peste 20% din manageri văd moneda naţională peste pragul de 4,6 lei/euro, în timp ce restul au evitat să comenteze.
Citeşte şi: Ce avere are noul şef al temutului ANAF, omul care trebuie să strângă 45 de miliarde de euro pe an la buget
Citeşte şi: Cât va costa primul tronson al pârtiei de schi din Masivul Rarău care trebuia finalizat în 2012
Citeşte şi: Ştefan Ioniţă a fost numit director provizoriu la Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere
Citeşte şi: Hotărârea de Guvern, prin care se poate limita furnizarea de energie şi se pot reduce sau opri temporar exporturile, a fost publicată în Monitorul Oficial
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20