„Evoluţia cursului reflectă factori conjuncturali externi. Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulenţelor din zona euro”, a răspuns ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, unei întrebări a jurnaliştilor pe această temă, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
Întrebat dacă evoluţia cursului valutar nu este influenţată şi de factori politici interni, precum posibila suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, ministrul a răspuns că nu are un „instrument” care să măsoare exact efectul acestor factori.
„Ce se întâmplă cu cursul valutar, poate să fie, cum s-a întâmplat şi în alte dăţi, o evoluţie de moment, care să ţină o zi, două, trei. A mai fost la acest nivel, s-a întors la 4,45 şi a stat în jurul acestuia destule zile. Sigur că astăzi, dacă s-a întâmplat acest lucru, poate să fie parţial şi din cauza acestor evoluţii pe scena politică internă”, a adăugat Georgescu.
Cursul de referinţă a urcat la 4,4715 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric, într-o piaţă în care BNR a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a încetini deprecierea leului, cauzată de ordine de cumpărare plasate de jucători străini pe fondul tensiunilor politice din România.
Cursul a început să crească încet încă din a doua parte a zilei de marţi, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL. USL a reuşit marţi demiterea preşedinţilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum şi a Avocatului Poporului.