- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.01.2019, 16:58)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Evoluţii diferite: Leul a pierdut teren în faţa euro, dar a câştigat în faţa dolarului, în 2018
Cursurile de schimb pentru euro şi dolar au avut o tendinţă de relativă stabilitate, anul trecut, în ciuda creşterii pentru euro remarcată la începutul acestui an, reiese din datele afişate de Banca Naţională a României (BNR).
Urmărește
1315 afișări
Evoluţii diferite: Leul a pierdut teren în faţa euro, dar a câştigat în faţa dolarului, în 2018
Cursurile valutare prezintă interes în România, ca urmare a influenţei ridicate pe care o au asupra preţurilor. Dolarul influenţează mai mult preţurile combustibililor, preţul petrolului fiind calculat în această monedă, iar euro preţul tuturor produselor în condiţiile în care aproximativ 75% din comerţul României este cu ţările din Uniunea Europeană. De menţionat că uneori, importurile din Asia şi alte zone ale lumii pot deveni importuri din UE, dacă mărfurile intră prin porturile vestice şi relaţia comercială cu o firmă din România nu este directă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Euro
Media anuală a cursului leu/euro a crescut cu 1,9%, anul trecut faţă anul anterior, la 4,6535 lei, reiese din datele afişate de BNR. Creşterea este de aproape 1 leu sau cu 26,4%, în ultimul deceniu. În schimb, nivelul de la finele celor doi ani sunt nesemnificative, de 4,6639 de lei, la 31 decembrie 2018, faţă de 4,6597 de lei la 29 decembrie 2017.
De altfel, se remarcă faptul că la începutul anului trecut şi la finele anului precedent au fost înregistrate niveluri ridicate, atât pe fondul contextual intern – demisia Guvernului Tudose, cât şi a celui internaţional. Media primului trimestru al anului trecut a fost de 4,6553 lei pentru un euro, cu 3% peste cea din aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 0,8% peste nivelul din trimestru al patrulea al anului 2017.
Media celui de-al doilea trimestru din 2018 a scăzut cu 0,7% faţă de trimestrul anterior şi a crescut cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, la 4,6521 lei. De asemenea, media celui de-al treilea trimestru a scăzut cu 0,1% faţă de perioada anterioară şi a crescut cu 1,4%, de la an la an, la 4,6468 lei. În schimb, media celui de-al patrulea trimestru a urcat cu 0,3% faţă de trimestrul anterior şi cu 0,9%, de la an la an, la 4,6597 lei.
Tendinţa trimestrială se remarcă în trendul lunar. Luna cu cea mai ridicată medie de anul trecut, de 4,6651 lei, a fost octombrie, iar cu cea mai redusă medie, de 4,6387 lei, a fost mai.
Spre deosebire de 2017, când a început o tendinţă de creştere în octombrie până la finele anului, anul trecut, cursul leu/euro a început o tendinţă de scădere în octombrie până la finalul anului. Această tendinţă de scădere a fost întreruptă de adoptarea amplului pachet de măsuri fiscale şi legislative introduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, care are aproape 100 de articole.
Dolarul
În schimb, media anuală pentru dolar, care în România este stabilit prin paritate cu euro, a scăzut, anul trecut, cu 2,7% faţă de anul anterior, fiind de 3,9416 lei, dar a crescut cu 56,5% (1,4 lei), în ultimul deceniu. Cu toate acestea, ultimul curs pentru dolar din 2018 a fost de 4,0736 lei, mai ridicat comparativ cu 3,8915 lei, la finele anului anterior.
Media primului trimestru al anului trecut a fost cu 10,8% sub cea din aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 3,5% sub trimestrul precedent, la 3,7860 lei, dar începutul de an 2017 a fost marcat de instalarea la Casa Albă a noului preşedinte Donald Trump, când dolarul s-a apreciat puternic.
Ulterior, în cursul anului trecut, dolarul s-a întărit, datorită majorării dobânzii cheie din SUA, ceea ce s-a văzut şi în România. Media trimestrului al doilea a fost de 3,9021 lei, o creştere cu 3% faţă de trimestrul anterior şi o scădere cu 5,7% de la an la an.
Media trimestrului al treilea a urcat cu 2,4%, atât faţă de trimestrul anterior, cât şi de la an la an, până la 3,9949 lei. Media ultimului trimestru al anului trecut a fost de 4,0835 lei, cu 2,2% peste trimestrul anterior şi 4% mai mult de la an la an.
Luna cu cea mai ridicată medie de anul trecut, de 4,1028 lei, a fost noiembrie, iar cu cea mai redusă medie, 3,7675 lei, a fost februarie.
Spre deosebire de euro, dolarul a încheiat 2018 pe o tendinţă de scădere, precum la finele anului anterior.
Începutul de an
Tendinţele anuale sunt uşor dezechilibrate, în prezent. La data de 18 decembrie, marţi, cursul de schimb leu/euro a fost stabilit la 4,6478 lei, în scădere de la 4,6550 lei, luni. Numai că în seara acelei zile, Executivul, prin vocea ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat un amplu pachet de modificări fiscale şi legislative. A doua zi, cursul leu/euro a urcat la 4,6571 lei. În zilele următoare, situaţia s-a calmat pe măsură ce întreg mediul de afaceri a ripostat la avanlanşa de modificări anunţată pentru începutul acestui an.
În schimb, în ultima zi a anului trecut, luni, 31 decembrie, cursul leu/euro a fost stabilit la 4,6639 lei, în creştere de la 4,6581 lei de vineri, 28 decembrie. Majorarea s-a făcut în condiţiile în care sâmbătă 29 decembrie a fost publicată, în Monitorul Oficial, OUG nr. 114/2018, prin care au fost introduse numeroasele modificări anunţate, de la taxa pe activele financiare ale băncilor până la majorarea unor taxe pentru firmele din telecom şi energie, precum şi importante schimbări pentru Pilonul II de pensii.
Astfel, euro a rămas pe creştere la începutul acestui an, iar în ultima săptămâna a depăşit noi minime istorice, încheind săptămâna la 4,6782 lei, cu 0,65% peste nivelul din 18 decembrie 2018.
În schimb, cursul valutar pentru dolar nu s-a modificat semnificativ, în această perioadă. Este pe o tendinţă de stabilitate spre scădere, invers faţă de trendul internaţional care este de apreciere în raport cu euro, de la mijlocul lunii decembrie. Euro este mai puternic afectat de incertitudinile privind Brexitul şi de evoluţia zonei euro decât dolarul de disputa privind zidul de la graniţa cu Mexicul, din cauza căruia administraţia americană este la un pas să îi declare şomeri, din punct de vedere tehnic, pe toţi bugetarii. Vineri cursul leu/dolar a fost stabilit la 4,0586 lei, în scădere cu 0,6% faţă de nivelul de la 18 decembrie 2018.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe