Excedentul comercial al Chinei a scăzut în prima jumătate a anului la minimul ultimilor şapte ani

Excedentul comercial al Chinei a scăzut cu 18% în prima jumătate a anului, la 45 miliarde de dolari, minimul ultimilor şapte ani, în contextul încetinirii avansului exporturilor, cauzată de reducerea cererii la nivel mondial, transmite Bloomberg.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului Excedentul comercial al Chinei a scăzut în prima jumătate a anului la minimul ultimilor şapte ani

Excedentul comercial al Chinei a scăzut în prima jumătate a anului la minimul ultimilor şapte ani (Imagine: Shutterstock)

Pentru întregul an 2011, excedentul comercial ar putea ajunge la circa 150 de miliarde de dolari, continuând evoluţia descendentă după ce a atins în 2008 nivelul record de 295 miliarde de dolari, consideră Wang Tao, economist la UBS.

Livrările către Uniunea Europeană şi SUA, cei mai mari parteneri comerciali ai Chinei, au urcat cu 17% în prima jumătate a anului, comparativ cu un avans general de 24%.

"Situaţia economică slabă pe principalele pieţe de export a pus probleme serioase eforturilor Chinei de a menţine o creştere stabilă a exporturilor", a spus Zheng Yuesheng, şeful departamentului de statistică al autorităţii vamale.

Totodată, avantajul competitiv al Chinei este pus la încercare de costurile mai mari cu forţa de muncă şi de aprecierea yuanului, a adăugat Zheng.

Companii precum Nike îşi transferă producţia în alte state din Asia, unde salariile sunt mai mici, cu un impact negativ asupra evoluţiei exporturilor. Vietnamul a devenit anul trecut principalul furnizor de încălţăminte pentru Nike, depăşind China.

Pentru luna iunie, China a raportat un excedent comercial de 22,3 miliarde de dolari, cel mai ridicat din ultimele şapte luni, peste aşteptările analiştilor de 14,2 miliarde de dolari.

Creşterea excedentului comercial în iunie complică eforturile autorităţilor chineze de a tempera inflaţia, care se află la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Banca centrală a majorat dobânda de referinţă de cinci ori începând din octombrie şi rezervele minime obligatorii de nouă ori din noiembrie pentru a încetini avansul preţurilor. În iunie, creşterea anualizată a preţurilor a fost de 6,4%, maximul ultimilor trei ani.

Exporturile au urcat cu 18% în luna iunie, la nivelul record de 162 miliarde de dolari, în timp ce importurile au avansat cu 19,3%, la 140 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici