Excedentul comercial al Germaniei a atins un nou record în septembrie, depăşind estimările

Excedentul comercial al Germaniei a atins un nou record în septembrie, de 18,8 miliarde euro, şi a depăşit aşteptările analiştilor, alimentând criticile conform cărora autorităţile nu fac eforturi să îndepărteze economia de modelul de creştere bazat pe exporturi şi să stimuleze cererea internă.

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului Excedentul comercial al Germaniei a atins un nou record în septembrie, depăşind estimările

Excedentul comercial al Germaniei a atins un nou record în septembrie, depăşind estimările (Imagine. Shutterstock)

Nivelul excedentului comercial este peste estimările analiştilor, de 16 miliarde de euro, şi mai mare decât cel de 16,5 miliarde de euro înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, relatează MarketWatch.

Exporturile de bunuri au crescut în septembrie pentru a doua lună consecutiv, cu 1,7%, potrivit datelor Biroului federal de statistică, indicând redresarea comerţului exterior după un început de an mai slab. Importurile s-au redus însă cu 1,9%, din cauza cererii slabe.

În primele nouă luni, exporturile au scăzut cu 0,9%, cu un declin de 2% în zona euro. Exporturile în statele Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro au avansat cu 1,1%.

Într-un limbaj neobişnuit de critic, Trezoreria Statelor Unite a indentificat săptămâna trecută modelul economic al Germaniei drept principalul factor responsabil pentru creşterea slabă din zona euro.

"Creşterea anemică a cererii interne din Germania şi dependenţa de exporturi au afectat reechilibrarea economiei, într-o perioadă în care multe ţări din zona euro trebuie să reducă cererea şi importurile, pentru ajustarea cheltuielilor bugetare", potrivit unui raport al Trezoreriei americane.

Fondul Monetar Internaţional împărtăşeşte îngrijorarea SUA.

Cu toate acestea, politicienii germani şi reprezentanţii industriei susţin că Gremania nu trebuie să îşi sacrifice propria competitivitate, câştigată cu greu. În opinia lor, consumul intern este în creştere, susţinut de şomajul scăzut şi majorările salariale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici