- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: CNH şi Termoelectrica vor lichida activele neviabile
Compania Naţională a Huilei Petroşani (CNH), cel mai mare datornic la bugetul de stat, şi producătorul de energie Termoelectrica vor lichida activele neviabile, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), obţinută de MEDIAFAX
"Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va utiliza proceduri întărite în privinţa arieratelor CNH, care, în cele din urmă, vor duce la vânzarea activelor viabile. Restul de unităţi miniere vor fi lichidate, în concordanţă cu legislaţie Uniunii Eurpene. În cazul Termoelectrica, activele viabile vor fi separate, iar restul operaţiunilor vor fi închise", potrivit documentului citat.
CNH şi Termoelectrica sunt incluse pe lista unor societăţi monitorizate de FMI. Le listă mai figurează CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.
FMI vrea să extindă lista cu alte zece societăţi precum Tarom, Poşta Română, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Transilvania Nord.
Restanţele la buget ale companiilor monitorizate prin acordul cu FMI au crescut cu 34% anul trecut, la 6,86 miliarde lei, iar cel mai mare datornic a rămas CNH, cu restanţe de 4,13 miliarde lei.
Potrivit lui Franks, datoriile restante ale companiilor de stat însumează echivalentul a 5% din PIB, facturile neplătite constituind o frână majoră pentru creşterea economică. Având în vedere nivelul prognozat de autorităţi pentru PIB-ul din 2010, de 511 miliarde lei, rezultă că valoarea arieratelor companiilor de stat se ridică la peste 25 de miliarde lei (aproximativ 6 miliarde de euro).
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat săptămâna trecută că a discutat cu delegaţia FMI un program de restructurare a CNH şi s-a convenit ca patru din cele şapte mine să rămână viabile, iar trei să intre în proces de închidere până în 2018, cu subvenţie de la bugetul de stat.
Premierul Emil Boc a declarat luni că procesul de restructurare a sectorului minier va continua până în 2018, conform normelor UE în domeniu, interval în care însă nicio unitate nu va fi închisă.
CNH, deţinută integral de stat, are aproximativ 8.800 de angajaţi şi administrează minele de la Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani.
Termoelectrica, deţinută de Ministerul Economiei, are printre cele mai mari costuri de producţie a electricităţii din România. De asemenea, o serie de unităţi de producţie a energiei pe care le administrează sunt învechite şi neperformante.
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu declara anul trecut că Termoelectrica va intra în faliment până în martie 2011, după ce activele viabile, precum Electrocentrale Paroşeni, vor fi scoase din companie, ca persoane juridice.
Printre alte active viabile ale Termoelectrica Videanu a enumerat centralele Galaţi, Brăila, Borzesti şi ELCEN Bucureşti.
Termoelectrica are către bugetul de stat de peste 48,4 milioane de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 23:17
-
astăzi, 22:59