EXCLUSIV: Cota unică şi CAS nu vor fi modificate până în 2013, TVA incertă

Cota unică şi contribuţiile la asigurările sociale nu vor fi modificate până în 2013, potrivit stategiei fiscal-bugetare pentru următorii trei ani, aprobată miercuri de Guvern, care nu precizează dacă va fi păstrată şi TVA la 24%, nivelul majorat începând cu luna iulie.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Cota unică şi CAS nu vor fi modificate până în 2013, TVA incertă

EXCLUSIV: Cota unică şi CAS nu vor fi modificate până în 2013, TVA incertă (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În ceea ce priveşte menţinerea impozitului pe venit la 16%, documentul precizează că pe termen mediu evoluţia veniturilor din această categorie este determinată de creşterea moderată a câştigului salarial mediu brut în concordonaţă cu productivitatea, iar încasările din impozitul pe venit se vor menţine la 3,3% - 3,4% din PIB în 2011-2013.

Evoluţia încasărilor din impozitul pe profit, unde cota va rămâne tot de 16%, va fi influenţată de activitatea economică din anumite sectoare, precum şi de costurile de finanţare ale agenţilor economici. Încasările din impozitul pe profit vor ajunge la 2,1% din PIB în 2013.

Documentul arată că evoluţia TVA va respecta angajamentele asumate de România prin acordurile încheiate cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, dar nu precizează dacă noul nivel de 24%, majorat de la 19% începând cu 1 iulie, va fi menţinut şi pe termen mediu.

În perioada 2011-2013, Guvernul are în vedere promovarea unei politici fiscale care să ofere sustenabilitate procesului de creştere economică prin menţinerea actualelor cote reduse de TVA, respectiv cota de 9% pentru anumite livrări de bunuri şi servicii prevăzute de Codul Fiscal şi cota de 5% pentru livrarea de locuinţe ca parte a politicii sociale.

Cotele de contribuţii sociale vor fi menţinute pe termen mediu, iar evoluţia moderată a câştigului salarial mediu brut pe termen mediu şi implementarea graduală a pilonului II de pensii va conduce la diminuarea ponderii contribuţiillor la asigurări speciale în PIB până în anul 2013 faţă de nivelul înregistrat în anul 2008.

"Pe orizontul de referinţă ponderea acestora se situează la 8,9%-8,2% din PIB", se arată în document.

Pentru anul 2010, cota de contribuţii de asigurări sociale (CAS) pentru condiţii normale de muncă la angajator este de 20,8%, iar pentru angajat de 10,5%. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate este de 5,2% pentru angajator şi de 5% pentru angajat. Atât angajaţii cât şi angajatorii mai plătesc contribuţii la şomaj de 0,5%, precum şi alte contribuţii.

Guvernul vrea ca în perioada 2011-2013 să crească autonomia colectivităţilor locale prin transferul de noi responsabilităţi decizionale, precum şi de resurse financiare patrimoniale, cu respectarea principiului subsidiarităţii.

În acest sens, va fi modificată legislaţia fiscală în sensul acordării dreptului autorităţilor locale de a modifica nivelul impozitelor şi taxelor locale în funcţie de necesităţile locale şi de gradul de suportabilitate al populaţiei şi prin implementarea unui sistem de calcul a valorii impozabile a clădirilor şi terenurilor din intravilanul localităţilor prin raportarea la valoarea de piaţă a acestora, acolo unde aceasta este vădit mai mare decât cea determinată prin formula de calcul.

Asigurarea stabilităţii accizor ca sursă a veniturilor bugetare în următorii trei ani reprezintă, de asemenea, unul din obiectivele strategiei fiscale, în condiţiile în care ponderea lor în PIB va fi de 3,2-3,1% din PIB.

În această perioadă, nivelul accizelor va creşte în vederea atingerii nivelului minim impus de legislaţia comunitară în domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici