EXCLUSIV: Echitate în plăţile directe între noile şi vechile state ale UE, în noua Politică Agricolă Comună
Sistemul echitabil de repartizare al plăţilor directe între vechile şi noile state membre al UE, pe baza unor criterii economice, cu respectarea obligatorie a condiţiilor de mediu este unul din obiectivele noii Politici Agricole Comune, după 2013, conform unui document al CE obţinut de MEDIAFAX.
EXCLUSIV: Echitate în plăţile directe între noile şi vechile state ale UE, în noua Politică Agricolă Comună (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax Foto)
Documentul, cu caracter de lucru, în care este trasată arhitectura viitoarei Politici Agricole Comune a UE, care va fi aplicată după 2013, prevede menţinerea celor doi piloni - cel al plăţilor directe şi măsurilor de piaţă şi cel al dezvoltării rurale - dar şi o ajustare a direcţiilor de acţiune, în concordanţă cu noile realităţi ale agriculturii europene.
"Toate opţiunile oferite de viitoarea Politică Agricolă Comună implica schimbari în cadrul instrumentelor existente ale PAC. Viitoarea politică va fi structurată pe doi piloni, o poziţie susţinută de o majoritate covârşitoare în cadrul dezbaterii publice, împartăşită şi de către Consiliu, Parlamentul European şi Comitetul Regiunilor. Pilonul I va conţine ajutoarele plătite anual tuturor fermierilor, în timp ce Pilonul II va fi un instrument de ajutor suficient de flexibil pentru a permite statelor membre să raspundă diverselor nevoi specifice", se spune în documentul CE.
În ce priveşte plăţile directe şi măsurile de piaţă, noua PAC va institui echitatea în distribuirea plăţilor directe între noile şi vechile state membre, mecanismul de acordare bazându-se pe un set de criterii, între care cele de asigurare a protecţiei mediului au caracter obligatoriu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Documentul subliniază că modificările în sistemul plăţilor directe trebuie să vizeze "redistribuirea, reproiectarea şi o mai buna selecţie a beneficiarilor ajutoarelor".
"Criteriile pentru acordarea plăţilor directe trebuie să fie atât de natura economica, pentru a împlini rolul de venit de bază, cât şi de protecţie a mediului, pentru a sprijini producţia bunurilor de bază.Una din propunerile făcute în cadrul dezbaterii publice a fost de introducere a unei singure plăţi de valoare unică. Însă, producătorii agricoli se confruntă cu condiţii economice şi naturale diferite în interiorul UE, ceea ce constituie un argument pentru o distribuire echitabilă a ajutoarelor directe", menţionează documentul de lucru obţinut de MEDIAFAX.
Distribuirea echitabilă a plăţilor directe este considerată "esenţială" şi trebuie să reflecteze "obiectivele acestui tip de ajutor în mod pragmatic, economic şi fezabil din punct de vedere politic, dar cu o tranziţie lină, care să nu implice schimbări majore care ar putea avea consecinţe economice grave în anumite regiuni şi/sau sectoare de producţie".
"O soluţie posibilă ar fi un sistem care limitează căştigurile şi pierderile statelor membre, garantând tuturor fermierilor din statele membre un procent minim din nivelul plăţilor directe la nivelul UE", pune "punctul pe i" documentul comunitar.
"Viitorul" plăţilor directe va fi conturat în jurul următoarelor repere: "acordarea unei plăţi directe decuplate, obligatorii, al cărei nivel să fie uniform pentru toţi fermierii din statele membre (sau dintr-o anumită regiune), după anumite criterii; introducerea unei componente ecologice obligatorii, pentru susţinerea măsurilor de protecţie a mediului aplicabile pe teritoriul UE; promovarea dezvoltării sustenabile a agriculturii în zone cu restricţii naturale specifice, prin acordarea de ajutoare suplimentare fermierilor din astfel de zone; combaterea lipsei oportunităţilor de angajare în unele zone rurale prin acordarea de ajutoare micilor agricultori, cu asigurarea unui nivel minim de plăţi directe; simplificarea regulilor de eligibilitate", enumeră documentul CE.
"Aceste schimbări în sistemul de plăţi directe vor fi strâns legate de o mai buna definire şi acordare a ajutorului numai «agricultorilor activi»", conchide documentul în secţiunea alocată pilonului I al PAC.
În ce priveşte proiecţiile viitorului pentru Pilonul II - Dezvoltare Rurală, documentul de lucru al CE remarcă faptul că vor continua să "ţină cont de constrângerile de mediu şi ale schimbărilor climatice, în vederea acordării unei serii largi de beneficii agricultorilor, zonelor rurale şi societăţii, prin promovarea inovării şi folosirea eficientă a resurselor, pentru a asigura o agricultură competitivă", precum şi de "folosirea sustenabilă a resurselor naturale şi de dezvoltarea teritorială echilibrata a zonelor rurale în UE".
Practic, "temele principale" ale reformării acestei componente a PAC vor face trimitere la "protecţia mediului, schimbările climatice şi inovaţia".
Documentul mai subliniază nevoia de "mecanisme eficiente" care să ducă la regăsirea obiectivelor PAC în rezultate concrete, "pe teren", de coerenţă între politica de dezvoltare rurală şi alte politici ale UE şi de "reducerea drastică a birocraţiei". Soluţia pentru împlinirea acestor deziderate stă în formarea unui "cadru strategic comun pentru fondurile UE".
O comunicare oficială a Comisiei Europene asupra reformării Politicii Agricole Comune va fi făcută publică luna viitoare, pe 17 noiembrie, urmând ca propunerile legislative aferente să fie lansate anul viitor, în vară, în timpul preşedinţiei poloneze a Consiliului European.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO