- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Franks: Arieratele statului au fost aproape eliminate. Atenţia va fi asupra companiilor
Arieratele statului la nivel central au fost aproape eliminate, iar la nivel local legislaţia permite un control mai bun, astfel că în viitorul acord atenţia va fi orientată spre datoriile companiilor de stat, care sunt o problemă serioasă, afirmă şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
Rafinăria Oltchim (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"La nivel central şi la nivelul asigurărilor sociale suntem foarte aproape să eliminăm în totalitate arieratele. Este o realizare foarte importantă în cadrul programului. Vrem să ne asigurăm că în viitor facturile neplătite sunt achitate înainte ca ele să devină arierate", a declarat Franks pentru MEDIAFAX.
El a arătat că cea mai mare problemă în viitorul program o constituie arieratele din sectorul companiilor de stat, care sunt cu mult mai mari decât cele guvernamentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
"Este o zonă (arieratele companiilor de stat - n.r.) pe care nu ne-am axat în acordul actual şi asupra căreia ne vom îndrepta atenţia în viitor", a spus Franks.
Oficialul FMI a adăugat că sunt mai multe metode prin care poate fi rezlvată problema arieratelor acumulate de companiile de stat.
Prima soluţie ar fi ca societatea respectivă să devină viabilă din punct de vedere financiar, astfel încât să aibă suficienţi bani pentru a plăti datoriile.
În cazul în care o astfel de soluţie nu va putea fi realizabilă, există varianta unui acord cu creditorii pentru restructarea datoriilor sau, în ultimă instanţă, declararea falimentului.
"Arieratele din acest sector sunt cu mult mai mari decât cele de la nivel central. Este o problemă serioasă, care trebuie rezolvată, dar va necesita timp pentru a dezvolta întreaga strategie", a continuat şeful misiunii FMI în România.
Franks a reiterat că FMI nu va impunce condiţii privind privatizarea anumitor companii de stat, decizia privind vânzarea, restructurarea sub acţionariatul statului sau închiderea acestora aparţinând statului.
În noul acord cuFMI, lista societăţilor de stat monitorizate va fi extinsă prin includerea unor companii precum Tarom, Poşta Română, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Transilvania Nord pentru a fi urmărite atât pierderile, cât şi arieratele.
Guvernul s-a angajat prin scrisoarea de intenţie transmisă FMI, document prezentat de MEDIAFAX în luna februarie, să vândă pachetele majoritare de acţiuni la câteva companii din sectorul energetic, dacă nu va reuşi să înfiinţeze în acest an Electra şi Hidroenergetica, şi, în acelaşi timp, să pregătească cedarea unor participaţii minoritare la societăţile care urmau să facă parte din cele două companii.
De asemenea, preţurile la care companiile de stat care vând electricitate şi gaze prin contracte bilaterale vor fi ajustate până la nivelul pieţei cât mai curând posibil permite legislaţia, iar noile acorduri bilaterale vor fi încheiate transparent şi nediscriminatoriu prin intermediul OPCOM.
În scrisoarea de intenţie se spune că atât Compania Naţională a Huilei Petroşani (CNH), cel mai mare datornic la bugetul de stat, cât şi producătorul de energie Termoelectrica vor lichida activele neviabile.
Un cosultant recunoscut internaţional va pregăti privatizare Oltchim Râmnicu-Vâlcea, licitaţia pentru vânzarea companiei fiind prevăzută pentru mijlocul anului 2012.
În sectorul transporturilor, CFR va închide 20% din reţeua feroviară dacă nu găseşte un investitor pentru întreţinerea liniilor, CFR Călători va majora tarifele pentru o mai bună acoperire a costurilor, iar Metrorex şi RATB vor creşte preţurile cu mai mult decât rata inflaţiei
Guvernul va scoate la vânzare un pachet minoritar de acţiuni de la CFR Marfă până la finele anului, urmând să privatizeze operatorul de transport atunci când condiţiile pieţei o vor permite, şi va căuta un investitor strategic pentru Tarom, tot în acest an. Privatizarea companiei de de transport aerian va avea loc atunci când condiţiile pieţei o vor permite.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024