- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Guvernul înfiinţează Fondul Român de Investiţii, cu aportul CEC şi bani plasaţi la BNR
Fondul pregătit de Guvern pentru finanţarea proiectelor majore de investiţii va fi constituit din acţiunile minoritare ale statului la companii, dar şi dintr-un aport în numerar al CEC Bank şi, cel mai probabil, din banii obţinuţi anterior din privatizări şi plasaţi de trezorerie în conturile BNR.
EXCLUSIV: Guvernul înfiinţează Fondul Român de Investiţii, cu aportul CEC şi bani plasaţi la BNR (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
Noul instrument de investiţii al statului va fi denumit "Fondul Român de Investiţii" şi va prelua în portofoliu, în maximum două luni de la constituire, participaţiile minoritare ale statului, conform proiectului de lege privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului, obţinut de MEDIAFAX.
Proiectul reprezintă o variantă de lucru aflată în discuţie la nivelul Guvernului şi transmisă spre consultare ministerelor implicate, iar forma finală va fi remisă Comisiei Europene înainte de aprobarea de către Executiv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"Din participaţiile minoritare gestionate de statul român, prin ministerele şi autorităţile coordonate de Guvern, precum şi din aportul în numerar al CEC Bank se înfiinţează Fondul Român de Investiţii. Fondul este o instituţie publică independentă, cu personalitate juridică, şi reprezintă un instrument de investiţii al statului de tipul fondurilor suverane, care se finanţează iniţial şi din rezerva valutară a Băncii Naţionale a României", se arată în document.
Fondul nu se va supune controlului, supravegherii şi reglementării Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Băncii Naţionale.
"Fondul Român de Investiţii se va comporta în procesul de gestionare a activelor financiare ale statului ca orice investitor prudent şi care va avea posibilitatea să devină o sursă de investiţii şi de lichidităţi într-o perioadă de tensiune economică. Fondul este autoadministrat şi are ca participanţi statul român şi CEC Bank, sprijinând politica economică generală a statului prin asigurarea resurselor necesare pentru finanţarea proiectelor de importanţă naţională, ca măsură de stimulare economică", potrivit documentului.
Printre atribuţiile Fondului sunt menţionate atât protejarea sectoarelor de importanţă naţională şi valorificarea accelerată şi la costuri minimale a participaţiilor statului, cât şi investirea în societăţile de importanţă naţională şi ajutorarea întreprinderilor afectate de criză.
Prin participaţii minoritare se înţelege, conform documentului, pachetele de acţiuni/părţi sociale de până la 50% din capitalul social al societăţilor comerciale deţinute de stat, precum şi cele deţinute de entităţile juridice cu capital social integral de stat.
Odată cu înfiinţarea Fondului Român de Investiţii se va produce transferul de drept al participaţiilor, cu operare de drept imediată în registrele acţionarilor.
Acţiunile minoritare care vor alimenta Fondul vor fi vândute pe piaţa de capital, prin licitaţie deschisă cu cel mai mare preţ oferit, prin negociere în cazul acordării drepturilor de preferinţă ori prin toate aceste metode combinate.
Fondul Român de Investiţii va prezenta anual Guvernului şi Băncii Naţionale un raport privind destinaţia banilor.
Fondul va fi condus de un consiliu de administraţie format din reprezentanţi ai fiecărui participant, numiţi de Guvern pentru o perioadă de cinci ani, din care va fi ales un preşedinte şi un vicepreşedinte. Activitatea curentă a Fondului va fi condusă de un director general executiv, numit de preşedintele CA şi cu acordul consiliului.
La propunerea CA, preşedintele va numi comitete operative pentru principalele funcţii ale Fondului, respectiv administrarea portofoliului, managementul riscului şi control, politica investiţională, operaţiuni de tranzacţionare, servicii de contabilitate, evaluarea portofoliului şi determinarea valorii, contabilitate şi audit financiar, monitorizarea conformităţii, distribuţia veniturilor, ţinerea evidenţelor, relaţia cu dialogul social şi comunicarea.
Fondul va avea sediul central în Bucureşti, dar şi sucursale şi agenţii atât în ţară, cât şi în străinătate, iar pe întreaga durată de activitate va fi scutit de la plata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată, interzicându-se orice vărsământ către bugetul administraţiei centrale de stat sau către bugetele locale.
Săptămâna trecută, Ministerul Economiei a redactat un document care indica faptul că, pentru alimentarea acestui fond de investiţii, Guvernul va vinde pe bursă acţiuni la companii listate, precum Petrom şi Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel şi E.ON, şi va exercita opţiunea de vânzare a titlurilor deţinute la companii energetice privatizate, estimând încasări de peste un miliard euro.
Spre deosebire de acest proiect de lege care reglementează funcţionarea Fondului sub forma unei instituţii independente şi autoadministrate, documentul Ministerului Economiei, prezentat săptămâna trecută de MEDIAFAX, prevede constituirea structurii în subordinea ministerului, ca fond de investiţii care va administra activele statului în industrie şi energie, va participa la finanţarea proiectelor de investiţii şi va valorifica acţiunile deţinute la companiile din portofoliul statului.
Guvernul a anunţat, în luna martie, că va înfiinţa un fond naţional de investiţii alimentat din acţiunile minoritare deţinute de stat la diferite companii şi care să fie valorificate pentru proiecte de investiţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO