EXCLUSIV: Guvernul promite FMI "măsuri compensatorii" dacă strategia fiscală va fi blocată judiciar

Guvernul a asigurat Fondul Monetar Internaţiuonal că este pregătit să introducă măsuri compensatorii în cazul în care strategia fiscală pentru perioada următoare nu poate fi aplicată din cauza unor impedimente de ordin judiciar, relevă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul promite FMI "măsuri compensatorii" dacă strategia fiscală va fi blocată judiciar

EXCLUSIV: Guvernul promite FMI "măsuri compensatorii" dacă strategia fiscală va fi blocată judiciar (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Executivul a asigurat instituţia financiară că fondul de salarii va fi limitat anul viitor la 39 miliarde lei, exluzând contribuţiile militarilor (1,6 miliarde lei) şi că va limita în continuare angajările la un funcţionar pentru şapte posturi eliberate

"Suntem gata să luăm măsuri compensatorii dacă vor apărea impedimente judiciare în aplicarea strategiei fiscale", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că au fost probleme serioase în discuţiile cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, la ultima misiune de evaluare, legate de "credibilitatea şi predictibilitatea" deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea, fară justificare şi temei constituţional, au interferat masiv politica economică a Guvernului.

"A fost un lucru exprimat şi la nivel politic şi la nivelul experţilor care numai ce au părăsit Romania: Cu cine trebuie să vorbim, cu cine stabilim politicile economice? Le stabilim cu Guvernul sau mergem să negociem cu Curtea Constituţională?", a spus Băsescu.

El a arătat că structurile abilitate să adopte măsuri pe timp de criză sunt Guvernul şi Parlamentul, nu alte instituţii.

Guvernul a intenţionat în vara acestui an să reducă şi pensiile, alături de salariile bugetarilor, dar măsura a fost blocată de Curtea Constituţională, iar Executivul a recurs în schimb la majorarea TVA.

O misiune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici