- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Guvernul va privatiza companii energetice şi va vinde pachete minoritare la alte firme
Guvernul va privatiza pachete majoritare de acţiuni la câteva companii energetice, dacă nu va reuşi să înfiinţeze în acest an Electra şi Hidroenergetica, şi, în acelaşi timp, va pregăti vânzarea unor participaţii minoritare la societăţile care urmau să facă parte din cele două companii.
EXCLUSIV: Guvernul va privatiza companii energetice şi va vinde pachete minoritare la alte firme (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)
"Dacă strategia înfiinţării celor doi campioni naţionali nu va avea succes până la sfârşitul anului 2011, vom căuta o soluţie alternativă, care să includă vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni la câteva companii energetice. Între timp, pentru a aduce investiţii în sector, vom merge înainte cu pregătirea vânzării pachetelor minoritare sau strategice în companiile care ar trebui să facă parte din cei doi campioni naţionali (care mai târziu ar putea fi convertite în acţiuni în firme mixte)", se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI, document obţinut de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie a declarat marţi că autorităţile iau în calcul eşecul reorganizării sistemului energetic prin crearea a două societăţi naţionale, din cauza blocării proiectului în instanţele de judecată, şi încep să se gândească la un plan de rezervă, care ar putea include reluarea privatizării unor producători de electricitate, precum termocentralele din Oltenia.
Stafie a adăugat că oricare vor fi soluţiile alternative pentru sistemul energetic românesc, printre aceste nu vor mai figura planuri de reorganizare.
Guvernul a decis în 2009 că sistemul energetic va fi reorganizat, prin comasarea principalilor producători de electricitate şi cărbune în două societăţi naţionale. Simultan cu acest plan, Executivul a abandonat tema privatizărilor în energie, care s-a aflat pe agenda publică din 2004.
"Dacă vom reuşi în planul nostru de înfiinţare a celor doi campioni energetici naţionali, vom introduce mecanismele potrivite pentru a ne asigura că nu vor exista subvenţii încrucişate, în conconrdanţă cu recomandările Consiliului Concurenţei", potrivit scrisorii către FMI.
Proiectul înfiinţării Electra şi Hidroenergetica a fost blocat în instanţele de judecată din cauza unor procese intentate de Fondul Proprietatea, care deţine acţiuni la cele mai multe dintre societăţile care urmau să fie incluse în acest plan de reorganizare, de sindicate şi firme private, care contestau oportunitatea propunerii.
Electra ar urma să încorporeze Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, o parte a Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. În cealaltă companie energetică naţională, Hidroenergetica, urmau să fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, o parte a Companiei Naţionale a Huilei şi restul activelor hidroenergetice.
La 10 decembrie 2010, Ministerul Economiei, acţionar în toate companiile care erau incluse în planul de reorganizare, a anunţat că procesul de înfiinţare a Electra şi Hidroenergetica va continua, cu respectarea tuturor deciziilor judecătoreşti, chiar dacă instanţa a respins înregistratea celor două entităţi la Registrul Comerţului.
Pe de altă parte, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat în noiembrie 2010 că proiectul nu trebuie grăbit şi că instituţia este deschisă oricăror propuneri de îmbunătăţire a acestuia.
Sistemul energetic românesc a fost, după 1990, reorganizat de mai multe ori, fie prin comasarea mai multor companii, fie prin crearea de societăţi noi. Niciunul dintre aceste programe de reorganizare nu a avut însă rezultatele pozitive aşteptate, având în vedere că în continuare o serie de societăţi înregistrează pierderi şi datorii la bugetul de stat şi au nevoie de subvenţii pentru a putea funcţiona.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:59
-
astăzi, 22:53
Juventus Torino se va despărţi de Paul Pogba pe 30 noiembrie