- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.12.2016, 12:47)
- Mona Scarisoreanu
EXCLUSIV Numărul contractelor publice atribuite fără licitaţii a crescut cu 73% între 2009 şi 2015
Numărul anunţurilor de participare publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) a scăzut cu aproximativ 37% din 2009 pînă în 2015. În schimb, a crescut numărul contractelor atribuite direct, fără licitaţii, cu circa 73%, conform statisticilor furnizate de SEAP.
Urmărește
566 afișări
EXCLUSIV Numărul contractelor publice atribuite fără licitaţii a crescut cu 73% între 2009 şi 2015
Numărul invitaţiilor de participare publicate în SEAP a scăzut dramatic în cei şapte ani, de la aproximativ 47.700 de apeluri în 2009, la circa 13.700 în urmă cu un an. Cele mai puţine invitaţii de participare au fost anunţate în 2014, numărul acestora atingând doar 11.200 de anunţuri. De asemenea, a scăzut constant şi numărul anunţurilor de atribuire fără publicarea unui anunţ de participare publicat, de la 9.900 în 2009 la 4.700 în 2015.
„Semnalele pe care le avem arată că anul acesta au fost demarate foarte puţine licitaţii şi avem semnale de îngrijorare legate de intenţia pe care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat-o în legătură cu executarea de lucrări în regie proprie. Acest lucru pune în discuţie ce tip de concurenţă dorim să avem în România, dacă atribuim direct lucrări propriei firme. Competiţia va fi denaturată. E un factor care va distorsiona piaţa. Consilierii premierului ne-au comunicat că lucrările de la CNAIR în regie proprie nu vor depăşi 3% din bugetul instituţiei, dar nu sunt convins că se vor limita doar la această valoare. Vom apela la Consiliul Concurenţei pentru a vedea dacă din punctul de vedere al Autorităţii de Concurenţă este respectat cadrul legal”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor Români de Construcţii (ARACO). El subliniază că situaţia este vizibilă şi pentru proiectele cu finanţare europeană, banii fiind disponibili, dar nefiind activaţi. „Alte ţări, cum ar fi Polonia, Cehia sau Slovacia, deja consumă din banii europeni, însă pentru noi anul acesta este un an pierdut”, conchide Laurenţiu Plosceanu.
La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) arată că, deşi numărul de contracte atribuie prin licitaţie este mic, preţul de intrare în licitaţie este cu 20-30% mai mare decât cel de ieşire din licitaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
„Şi în cazul contractelor prin atribuire directă este o scădere minimă de 10%. Ceea ce atestă că, per ansamblu, dacă vorbim de faptul că anual ar trebui să se liciteze contracte în valoare de 15 miliarde de euro, aceasta fiind valoarea totală a achiziţiilor publice în România, la un minim de 10% am avut o economie de 1,5 miliarde de euro. Din păcate, se fac tot felul de aranjamente pentru a ajunge la încredinţare directă şi nu la licitaţie publică, ceea ce nu este în regulă şi ceea ce înseamnă că noi continuăm să utilizăm banii publici în mod discutabil”, a precizat, pentru MEDIAFAX, secretarul general al AOAR.
La 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare o ordonanţă de Guvern prin care pragul atribuirilor directe de contracte publice, fără licitaţie, a urcat de la 15.000 la 30.000 de euro. Ridicarea pragului pentru achiziţiile directe a constituit un avantaj net pentru primarii comunelor şi ai oraşelor mici, la care puţine lucrări depăşesc valoarea de 30.000 de euro. Practic, aproape orice achiziţie comunală se poate face fără licitaţie. Iată câteva exemple: renovarea unei şcoli de dimensiuni mici (P+1) sau a unui cămin cultural, pietruirea a 5-10 kilometri de drum comunal, asfaltarea câtorva kilometri de drum judeţean (care poate fi o bretea până la autostradă sau şosea naţională ori alt drum de legătură), renovarea unui sediu administrativ de dimensiuni medii (primărie, dispensar, post de Poliţie) şi chiar cumpărarea unor autovehicule utilitare necesare administraţiei.
Acestea se adaugă mai vechilor lucrări ce puteau fi atribuite fără licitaţie şi înainte de ridicarea pragului, cum ar fi construirea unor staţii de aşteptare în transportul public, amenajarea unor infochioşcuri, puncte de informare sau crearea şi administrarea unor site-uri web.
De asemenea, potrivit ordonanţei din 2013, achiziţia directă este considerată act administrativ, nu contract comercial, ceea ce înseamnă că poate fi contestată numai în contencios administrativ sau fiscal, iar Consiliul Concurenţei nu poate demara investigaţii. Totodată, la contractele de consultanţă serviciile – fiind „necuantificabile“ – nu mai fac obiectul licitaţiei.
Citeşte şi: Un ultramaratonist cu handicap a alergat 35 de km cu tricolorul pentru a ajunge la Aba Iulia - FOTO
Citeşte şi: Cel mai bătrân bistriţean, în vârstă de 107 ani, sărbătoreşte pentru a 98-a oară Ziua Naţională - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe