EXCLUSIV: Planul de reorganizare va putea fi prelungit doar pe termen limitat până la 18 luni - draft

Codul insolvenţei va impune un prag minim, de 30% din totalul valoric al masei credale, ca şi condiţie suplimentară pentru aprobarea planului de reorganizare a firmelor în insolvenţă cu cinci categorii de creanţă, iar planul va putea fi prelungit oricând, dar pe termen limitat de până la 18 luni.

Urmărește
778 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Planul de reorganizare va putea fi prelungit doar pe termen limitat până la 18 luni - draft

EXCLUSIV: Planul de reorganizare va putea fi prelungit doar pe termen limitat până la 18 luni - draft (Imagine: Shutterstock)

Prevederile sunt incluse în draftul Codului insolvenţei, aflat încă în discuţie, obţinut de MEDIAFAX.

La începutul şedinţei de vot privind planul de reorganizare, administratorul judiciar va informa creditorii prezenţi despre voturile valabile primite în scris. Fiecare creanţă va beneficia de un drept de vot, pe care titularul acesteia îl exercită în categoria de creanţe din care face parte creanţa respectivă.

Vor fi categorii distincte de creanţe, pentru care se va vota vota separat, respectiv creanţe care beneficiază de drepturi de preferinţă, creanţe salariale, creanţe bugetare, creanţe chirografare aparţinând creditorilor fără de care activitatea debitorului nu se poate desfăşura şi care nu pot fi înlocuiţi, precum şi celelalte creanţe chirografare.

În forma actuală a proiectului, Codul insolvenţei stabileşte că, în cazul în care sunt cinci categorii de creditori, planul de reorganizare se consideră acceptat dacă pentru cel puţin trei dintre categoriile de creanţe menţionate în programul de plăţi se acceptă planul, cu condiţia ca pentru minimum una dintre categoriile defavorizate să se accepte planul şi ca cel puţin 30% din totalul valoric al masei credale să accepte planul.

În acelaşi timp, însă, este prevăzut că dacă sunt trei categorii de creditori, planul se consideră acceptat în cazul în care cel puţin pentru două categorii votează planul.

Această prevedere este contestată de avocaţi în discuţiile cu Ministerul Justiţiei, care arată că deşi cele trei categorii de creditori reprezintă cele mai numeroase cazuri, nu există condiţia cumulativă a aprobării planului de către 30% din total creanţe.

În cazul în care sunt patru categorii, planul se va considera acceptat tot pe baza a 30% din totalul valoric al masei credale, dacă este votat de cel puţin două categorii şi una dintre categoriile defavorizate acceptă planul.

Planul de reorganizare va putea fi modificat oricând pe parcursul procedurii, dar nu va putea fi prelungit decât pentru o perioadă de până la 18 luni.

În cazul intrării in faliment după confrmarea unui plan de reorganizare, titularii creanţelor vor participa la distribuiri cu valoarea acestora astfel cum au fost înregistrate în tabelul definitiv consolidat, respectiv cu suma efectiv datorată de către debitor, nu cu cea înscrisă în planul de reorganizare, ca în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici