- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.01.2017, 18:00)
- Liviu Dadacus
EXCLUSIV Preşedinţie: Impactul bugetar brut al măsurilor adoptate este de circa 8,5 miliarde lei. Acesta se va adăuga la deficitul bugetar de 2,96%
Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că impactul bugetar brut al măsurilor adoptate recent de Guvern şi Parlament este de aproximativ 8,5 miliarde lei, potrivit evaluărilor Departamentului pentru Politici Economice şi Sociale al Administraţiei Prezidenţiale.
Urmărește
1842 afișări
EXCLUSIV Preşedinţie: Impactul bugetar brut al măsurilor adoptate este de circa 8,5 miliarde lei
''În cadrul Departamentului pentru Politici Economice şi Sociale al Administraţiei Prezidenţiale au fost realizate o serie de calcule şi evaluări, discutate şi în cadrul întâlnirii de astăzi (miercuri, n.r.) de la Palatul Cotroceni. Potrivit acestor evaluări, măsurile recent adoptate au un impact bugetar brut de circa 8,5 miliarde lei, conform actelor normative adoptate săptămâna trecută de către Guvern şi Parlament. Acest impact se va adăuga la deficitul bugetar de 2,96% din proiectul de buget al fostului Guvern'', a precizat Cosmin Marinescu pentru MEDIAFAX.
El a menţionat faptul că este vorba despre un impact bugetar brut, care se va ajusta potrivit efectelor de runda a doua care apar în economie, urmare a injectării în economie a unui stimul fiscal-bugetar.
''Importantă este însă amploarea efectelor de runda a doua, în funcţie de care se ajunge la impactul bugetar net'', a spus Marinescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Potrivit consilierul prezidenţial, este esenţial ca bugetul României pentru 2017 să fie unul ''solid şi credibil'', motiv pentru care construcţia bugetară trebuie să fie una ''realistă şi care să fie validată de dinamica evoluţiilor economice din realitate''.
''De aceea este esenţială prognoza de creştere economică ce va fundamenta bugetul. Atragem atenţia că majoritatea prognozelor economice - Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială, BERD etc - iau în considerare un ritm de creştere diminuat semnificativ faţă de 2016. Se ştie că anul 2016 a fost vârful creşterii în toate prognozele economice, pe fondul unui impuls fiscal semnificativ, de circa 3% din PIB, care a fost injectat în economie anul trecut şi care a ridicat creşterea economică la 4,8%'', a subliniat Cosmin Marinescu.
El a spus că, în condiţiile impulsului fiscal actual, de circa 1% din PIB, Departamentului pentru Politici Economice şi Sociale al Administraţiei Prezidenţiale apreciază că în 2017 creşterea economică ar putea fi susţinută către un maxim de 4,5%.
''În acest sens, este de dorit să avem o prognoză economică realistă, care să nu pună ulterior execuţia bugetară în dificultate, în raport cu bugetul programat'', a opinat Marinescu.
El a precizat, totodată, că, potrivit evaluărilor Departamentului pentru Politici Economice şi Sociale al Administraţiei Prezidenţiale, bugetul pentru 2017 are nevoie de o ajustare de minim 0,5% din PIB, astfel încât angajamentele să fie respectate şi să putem avea un buget credibil.
''Trebuie să recunoaştem, totuşi, că economia şi bugetul au fost impactate cu foarte multe măsuri fiscal-bugetare, într-un interval scurt de timp, în doi ani consecutivi. Poate că ar fi fost indicat să existe măcar 1-2 ani de respiro, de predictibilitate, astfel încât economia să absoarbă politicile, prin investiţii, ajustări structurale şi evoluţii sustenabile. În acest sens, calitatea creşterii economice este chiar mai importantă decât ritmul, de unde şi nevoia de responsabilitate a Guvernului în planul politicilor publice'', a conchis consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.
''Acesta este răspunsul la toate atacurile din ultima vreme: măsurile adoptate de guvernul nostru, al tuturor românilor! Fiecare măsură, beneficiarii ei, impactul bugetar, precum şi termenul de la care intră în vigoare. Iar toate au fost promisiuni făcute în campanie, pe care, iată, deja le-am onorat. Impactul total este de 2,65 miliarde lei'', a susţinut, pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că i-a cerut premierului Sorin Grindeanu un buget pentru 2017 sustenabil şi solid, primind promisiuni că Executivul se va încadra într-un deficit sub 3% şi va aloca 2% din PIB pentru apărare.
''Am solicitat şi primit informaţii despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetului pentru 2017. După părerea mea - şi asta am subliniat în cursul întâlnirii - este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid care ţine cont de câteva date foarte importante, cum ar fi de exemplu să ne încadrăm într-un deficit sub 3% , să avem o alocare de 2% pentru apărare. Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate'', a detaliat Iohannis după întâlnirea cu Grindeanu.
''Nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3 %, dar el este obligatoriu'', a insistat şeful statului.
Întrebat care este soluţia pentru încadrarea în deficit cu respectarea promisiunilor electorale, Iohannis a precizat că ''asta e problema Guvernului şi a Parlamentului'' - să vină cu un buget care este sustenabil şi se încadrează în aceste cerinţe.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20