EXCLUSIV: Preţurile energiei din contractele bilaterale vor fi aduse la nivelul pieţei
Preţurile la care companiile de stat vând electricitate şi gaze prin contracte bilaterale vor fi ajustate până la nivelul pieţei cât mai curând posibil permite legislaţia, iar noile acorduri bilaterale vor fi încheiate transparent şi nediscriminatoriu prin intermediul OPCOM.
EXCLUSIV: Preţurile energiei din contractele bilaterale vor fi aduse la nivelul pieţei (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Se vor lua măsuri ca noile contracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricităţii şi al gazelor naturale să fie făcute transparent şi nediscriminatori prin OPCOM, iar preţurile contractelor existente vor fi ajustate până la nivelul pieţei atât de repede cât este posibil din punct de vedere legal", se spune în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional la finalul evaluării din ianuarie-februarie, document obţinut de MEDIAFAX.
Tema contractelor bilaterale este intens dezbătută la nivel politic şi al societăţii civile încă din 2006.
Principala companie care are încheiate acorduri bilaterale pentru comercializarea electricităţii este Hidroelectrica, deţinută de stat prin Ministerul Economiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
-
Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
-
Weekend agitat din punct de vedere seismic în România.Cinci cutremure s-au produs începând de vineri
Hidroelectrica a fost acuzată că vinde energie către mai mulţi furnizori prin contracte confidenţiale, la preţuri mai mici decât cele din piaţă şi care sunt renegociate anual.
Ministerul Economiei a anunţat în 2006 că intenţionează să facă publice prevederile acordurilor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, însă firmele care cumpărau energia s-au opus şi contractele au rămas confidenţiale. Trei anu mai târziu, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să facă public modul în care se vinde şi să îndrepte eventualele abuzuri sau ilegalităţi, dar şi această iniţiativă a rămas fără rezultat.
Şeful statului declara în luna noiembrie a anului trecut că fostul director general al Hidroelectrica Mihai David a fost susţinut de Sorin Ovidiu Vântu, prin Mircea Geoană, pentru a prelua conducerea companiei.
Băsescu a mai spus atunci că şi-a folosit influenţa pentru schimbarea unui alt şef al Hidroelectrica, Traian Oprea, de la conducerea companiei. La câteva zile de la această declaraţie, Oprea a fost schimbat din poziţia de director general adjunct al Hidroelectrica.
Ulterior, la începutul acestui an, David a fost înlocuit la conducerea Hidroelectrica cu Constantin Trihenea.
Hidroelectrica a prelungit la sfârşitul anului 2009 jumătate dintre cele 18 contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice.
Mihai David a afirmat în 5 ianuarie preţul minim la care Hidroelectrica vinde în acest an electricitate prin contracte bilaterale a urcat cu 44%, de la 90 lei pe MWh în 2009, la 130 lei pe MWh, în urma renegocierii acordurilor.
OPCOM administrează mai multe platforme de tranzacţionare a electricităţii şi se află în portofiul transportatorului de energie Transelectrica.
Hidroelectrica este producătorul de energie cu cele mai mici costuri, urmată de termocentralele din bazinul Olteniei. Acestea din urmă au vândut anul trecut energie prin OPCOM la preţuri cuprinse între 140 şi 170 de lei pe MWh.
Pe piaţa gazelor naturale, compania Romgaz a fost obligată să vândă până în toamna anului trecut la preţuri mult reduse unor consumatori din industria producătoare de îngrăşăminte chimice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO