- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.10.2011, 13:41)
- Thomas Dinca ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Producătorii de medicamente cer FMI să intervină pentru noi revizuiri la taxa clawback
Producătorii de medicamente au solicitat FMI să intervină pe lângă Guvern pentru ca taxa clawback să fie redusă la zero în cazul medicamentelor generice, să poată fi plătită într-un termen extins până la minimum 210 zile şi să nu mai fie aplicată la un preţ care include TVA şi marja de distribuţie.
Urmărește
316 afișări
EXCLUSIV: Producătorii de medicamente cer FMI să intervină pentru noi revizuiri la taxa clawback (Imagine: Shutterstock)
Solicitările au fost transmise într-o întâlnire organizată între reprezentanţii producătorilor de medicamente şi membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
"Producătorii de medicamente au reclamat că sistemul taxei clawback este în continuare nefuncţional după ultimele modificări efectuate de Guvern şi au cerut schimbarea formulei de calcul şi a procedurilor de plată", au arătat sursele citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Solicitările transmise FMI au fost ca taxa clawback aplicată medicamentelor generice să fie redusă la zero măcar pentru o anumită perioadă, pentru a încuraja intrarea pe piaţă a acestui tip de medicamente mai ieftine, să nu mai fie aplicată la un preţ de vânzare care include TVA şi marja de distribuţie pe lângă preţul de producător şi să poată fi plătită într-un termen extins până la minimum 210 zile, apropiat de perioada de decontare a medicamentelor.
Conform sistemului actual, taxa clawback trebuie plătită în 20 zile după trimestrul în care au fost înregistrate veniturile.
Potrivit surselor, oficialii FMI au cerut la rândul lor producătorilor de medicamente să le transmită formule de calcul al taxei din alte state şi i-au asigurat că vor avea o nouă discuţie cu Guvernul pe baza acestor date.
Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevedea că toţi producătorii de medicamente trebuie să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă reprezentând între 5% şi 11% din veniturile realizate din vânzarea produselor.
Companiile din domeniu au acuzat atunci că noua taxă este discriminatorie pentru agenţii economici prin suprafiscalizare, în timp ce Guvernul a admis că sistemul s-a dovedit nefuncţional deoarece nu a fost colectat decât aproximativ 5% din suma previzionată.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, declara, la începutul lunii august, că Guvernul trebuie să renunţe la sistemul clawback din sistemul sanitar şi să vină cu o altă versiune de taxare, iar propunerea privind mecanismului de coplată trebuie să intre în vigoare cât mai curând.
Guvernul s-a angajat de altfel în negocierile cu FMI să clarifice cadrul legal privind taxa clawback percepută distribuitorilor de medicamente, iar în luna septembrie a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că firmele de medicamente vor fi obligate să plătească o taxă trimestrială raportat la valoarea consumului de medicamente, Casa Naţională de Asigurări Sociale urmând să comunice valoarea procentului conform unei formule matematice.
Producătorii de medicamente au reclamat însă în continuare că sistemul este deficitar, arătând, printre altele, că taxa clawback actuală se aplică inclusiv la TVA colectat pe vânzări de medicamente, ceea ce încalcă principiile Codului Fiscal.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România susţine, de asemenea, că taxa clawback este injustă, ineficientă şi nu rezolvă problemele din sistemul sanitar, în timp ce Camera de Comerţ Americană în România consideră că actuala formă a taxei limitează dezvoltarea investiţiilor în domeniul farmaceutic.
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente a avertizat că industria farmaceutică din România ar putea suferi o pierdere de 842 milioane de lei, ceea ce înseamnă o scădere a pieţei cu 30%, prin aplicarea noii taxe clawback, deoarece sistemul este inaplicabil din punct de vedere economic, companiile farmaceutice fiind obligate să susţină integral diferenţa dintre bugetul alocat şi consumul de medicamente.
Reprezentanţii asociaţiei au atenţionat că firmele sunt obligate să achite o taxă pentru venituri pe care nu le-au realizat, aplicată la preţul de vânzare al medicamentelor, care include, pe lângă preţul de producător, şi marja de distribuţie, adaosul farmaciilor şi TVA.
În schimb, Guvernul consideră că sistemul clawback reprezintă o soluţie de creştere a veniturilor, banii colectaţi putând fi folosiţi pentru susţinerea programelor naţionale în sănătate.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe