EXCLUSIV Radu Crăciun, BCR Pensii: Toţi au negat că se intenţionează naţionalizarea fondurilor private de pensii. Măsura ar afecta şapte milioane de persoane

Radu Crăciun, preşedinte şi director general al BCR Pensii a precizat, pentru MEDIAFAX, că nu i-au fost confirmate informaţiile privind o posibilă naţionalizare a fondurilor private de pensii.O astfel de decizie ar putea afecta şapte milioane de persoane, suma strânsă fiind de şapte miliarde de euro.

Urmărește
1835 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Radu Crăciun, BCR Pensii: Toţi au negat că se intenţionează naţionalizarea fondurilor private de pensii. Măsura ar afecta şapte milioane de persoane

EXCLUSIV Radu Crăciun, BCR Pensii: Toţi au negat că se intenţionează naţionalizarea fondurilor private de pensii. Măsura ar afecta şapte milioane de persoane

Fondul de pensii NN şi-a anunţat zilele trecute clienţii că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

Informaţia a fost negată de ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, iar analiştii consultaţi de MEDIAFAX spun că “deocamdată sunt doar speculaţii”.

“Toate persoanele cu care am discutat, şi care ocupă funcţii importante, au negat că există vreo intenţie de naţionalizare a fondurilor private de pensii, ceea ce nu poate decât să mă bucure. De asemenea, mă bucură reacţia oamenilor, care sunt foarte atenţi la ceea ce se întâmplă cu banii lor, care se acumulează în aceste fonduri, semn că dacă cuiva îi va trece prin cap să naţionalizeze fondurile private de pensii, lumea o să reacţioneze”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Radu Crăciun, preşedinte şi director general al BCR Pensii.Preşedinte şi Director General al BCR PENSII.

Crăciun spune că o astfel de decizie ar afecta şapte milioane de persoane, şi că, prin pilonul II s-au strâns şapte miliarde de euro.

Teoretic se poate face orice. Deocamdată sunt însă doar speculaţii”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Iar, analistul economic, Aurelian Dochia explică că discuţia legată de o posibilă naţionalizare a fondurilor private de pensii nu este nouă.

Discuţia este de ceva vreme. Am văzut chiar oameni din zona fondurilor private de pensii, care au luat poziţii publice şi au atras atenţia asupra pericolelor. Decizia stă în mâna autorităţilor. Astfel de lucruri s-a întâmplat şi în alte părţi. Fondurile private de pensii ajung să fie tentante pentru autorităţi. Sunt bani care pot fi confiscaţi şi pot fi folosiţi să se acopere găurile din buget. Pe termen lung situaţia este complicată pentru cei care vor să aibă o pensie decentă şi contribuie separat, la pensiile private. Banii ar putea fi folisiţi să se acopere alte găuri din buget şi nu neapărat să ajungă la fondul de pensii. Sigur, anumiţi avocaţi ar putea contesta acest lucru, s-ar putea ajunge chiar şi la CEDO, dar este o discuţie juridică şi există păreri de toate felurile”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Aurelian Dochia.

Reamintim faptul că, Ungaria a naţionalizat în urmă cu câţiva ani fondurile private de pensii pentru a acoperi găurile din bugetul de pensii, iar Polonia a naţionalizat titlurile de stat deţinute de fondurile de pensii private pentru a reduce datoria publică.

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, a declarat, pentru MEDIAFAX, în urmă cu circa două săptămâni, că sarcina de transfer de la bugetul de stat către fondul de pensii este în scădere, pe fondul creşterii numărului de locuri de muncă, dar şi a venitului mediu salarial.

Acesta a explicat că, în acest an se aşteaptă ca, de la buget să fie transferată către fondul de pensii o sumă ce nu va depăşi 13 miliarde de lei, faţă de 15,6 miliarde cât s-a plătit cu un an în urmă.

“În 2004 a început să se discute despre faptul că fondul de pensii nu este sustenabil. Acum, situaţia se echilibrează. Anul trecut s-a plătit de la bugetul de stat la fondul de pensii 15,6 miliarde de lei. Anul acesta s-a prognozat că se vor plăti 14 miliarde de lei, având în vedere creşterea cu 15% a masei salariale. Însă, pe primele două luni avem o creştere cu 22% a masei salariale, ceea ce ar înseamnă că de la buget se vor aloca sub 13 miliarde de lei”, a spus, Viorel Ştefan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici