- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Unitatea UE din Finanţe va trece la premier, cu dreptul de a lua decizii în ministere
Guvernul s-a angajat la FMI că va acorda prioritate programelor sprijinite din fonduri europene când decide noi investiţii şi că Unitatea de Management a proiectelor UE va trece de la Finanţe în subordinea premierului, cu autoritatea de a lua măsuri în ministere pentru accelerarea absorbţiei.
EXCLUSIV: Unitatea UE din Finanţe va trece la premier, cu dreptul de a lua decizii în ministere (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Obligaţiile asumate de Executiv pentru atragerea mai multor fonduri europene sunt prevăzute în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional la finalul misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie.
"Accelerarea absorbţiei fondurilor UE rămâne un obiectiv central al Guvernului, iar în următorul an ne vom concentra pe întărirea capacităţii administrative a unităţilor de management al fondurilor, pe modernizarea legislaţiei privind investiţiile publice şi a altor domenii relevante pentru absorbţia fondurilor UE şi pe prioritizarea investiţiilor astfel încât să fie asigurată suficientă finanţare pentru proiecte importante", se arată în scrisoarea obţinută de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Guvernul se angajează să acorde prioritate cofinanţării proiectelor UE atunci când lansează noi investiţii, să prioritizeze actualul portofoliu de proiecte astfel încât să fie susţinute în principal acele investiţii pentru care pot fi asigurate fonduri şi să evalueze gradul de bancabilitate al proiectelor contractate de firme private.
Tot pentru un nivel mai mare de fonduri comunitare atrase, în scrisoarea convenită cu FMI este prevăzută trecerea Unităţii de Management al proiectelor UE de la Ministerul Finanţelor în subordinea directă a primului-ministru, concomitent cu întărirea autorităţii acestei structuri pentru a lua "măsurile necesare" în ministere în vederea accelerării absorbţiei fondurilor UE.
Executivul asigură totodată FMI că structurile de management al programelor UE vor beneficia de suficienţi specialişti bine plătiţi, care să asigure asistenţa tehnică în contractarea fondurilor europene, şi că resursele bugetare vor fi realocate pe parcursul anului către acele ministere care înregistrează performanţe în absorbţia banilor UE.
O misiune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri.
România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO