Excursii anulate, hoteluri goale. Turismul israelian este în picaj

  • Pe măsură ce conflictul se intensifică, turismul israelian şi cel palesteninian se prăbuşesc.
  • De la străzi şi pieţe pline de turişti, azi totul este gol, scrie Reuters.
Urmărește
906 afișări
Imaginea articolului Excursii anulate, hoteluri goale. Turismul israelian este în picaj

Sursa foto: Hepta

La începutul acestei luni, piaţa principală şi străzile din jurul Bisericii Naşterii din Betleem erau pline de turişti. Acum sunt goale după atacul devastator comis de gruparea militantă palestiniană Hamas în Israel, în 7 octombrie.

„Afacerile sunt în impas de când a început războiul”, a declarat Essa Abu Dawoud, un ghid turistic din oraşul palestinian. „Drumurile au fost închise, nu vine nimeni”.

În tot Israelul şi în teritoriile palestiniene ocupate de Israel, Gaza şi Cisiordania, hotelurile s-au golit şi cel puţin şase companii au oprit călătoriile către destinaţii de top precum Ierusalim şi Tel Aviv, ca urmare a escaladării conflictului. Doi operatori de turism au anulat călătoriile până anul viitor.

Navele de croazieră evită ţărmurile Israelului, cândva foarte aglomerate, iar marile companii aeriene au încetat să mai zboare spre şi dinspre Israel, în timp ce guvernele au făcut eforturi pentru a-şi aduce cetăţenii acasă.

EasyJet a anunţat că a anulat toate pachetele către Tel Aviv care urmau să plece înainte de 22 octombrie, în timp ce Virgin Atlantic Holidays le-a permis turiştilor să îşi facă o nouă rezervare pentru date ulterioare sau să primească rambursarea dacă călătoresc înainte de 18 octombrie.

Atacul Hamas - desemnat organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte guverne - asupra comunităţilor israeliene la 7 octombrie a ucis cel puţin 1.300 de persoane. Cei mai mulţi erau civili, inclusiv copii.

Ca represalii, Israelul şi-a intensificat loviturile asupra bastionului Hamas din Gaza.

InterContinental Hotels a declarat că două dintre hotelurile sale, Six Senses Shaharut şi Hotel Indigo Tel Aviv - Diamond District, au fost închise temporar. Acesta a înregistrat unele anulări şi unii clienţi au mutat rezervările pentru mai târziu în cursul anului.

Cu majoritatea hotelurilor sale goale, unul dintre cele mai importante lanţuri din Israel, Isrotel, a fost „pe punctul” de a închide temporar unele dintre ele, a declarat un purtător de cuvânt.

Lipsa vizitatorilor străini este o lovitură puternică pentru industria turistică profitabilă a Israelului, una dintre cele mai mari din ţară, care se refăcea după pandemia COVID-19. Sectorul reprezintă 2,8% din PIB şi aproximativ 3,5% din totalul locurilor de muncă.

Următoarele luni ar fi fost cele mai aglomerate din an pentru pelerinajele creştine care sosesc din Statele Unite, Marea Britanie şi din alte părţi ale Europei.

„Ne bazăm pe turism pentru a trăi. Am avut criza COVID şi încă ne recuperăm şi aşteptăm încet-încet ca turiştii să se întoarcă”, a declarat Khader Hussein, în vârstă de 30 de ani, un vânzător de suveniruri din Betleem, locul tradiţional de naştere al lui Iisus.

„Acum, sectorul turismului este mort”.

Atraşi de siturile istorice din Ierusalim şi Betleem, precum şi de plajele cu nisip alb din Tel Aviv, aproximativ trei milioane de turişti au venit în Israel în primele nouă luni ale acestui an, potrivit Biroului Central de Statistică din Israel. Această cifră este aproape de nivelurile de dinaintea pandemiei şi a inclus aproximativ 800.000 de americani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici