- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.02.2025, 16:43)
- Iulia Kelt
Există riscul ca România să rămână fără gaze? Răspunsul lui Sebastian Burduja
Întrebat dacă există riscul ca România să rămână fără gaze până trece iarna, în condiţiile în care depozitele sunt la 42-43%, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a arătat optimist. „Nu există acest risc”, a spus el.
Urmărește
267 afișări
Ministrul a adăugat că a „convocat un comandament energetic cu toţi jucătorii din acest sector gazier, producători, furnizori, distribuitori, Transgaz, Depogaz, pentru a analiza situaţia stocurilor, pentru a analiza prognoza de consum şi cum acoperim consumul din ceea ce producem, din ceea ce avem înmagazinat, din ceea ce eventual vom importa”.
Burduja precizează, de asemenea, că aceasta „nu e o situaţie cu totul deosebită, pentru că în general în luna februarie, în episoadele mai friguroase, România a apelat şi la importuri. Important este că românii nu trebuie să-şi facă griji, dincolo de toată campania de dezinformare, pe care am văzut-o de acum trei luni de zile, chiar dinaintea campaniei pentru alegerile prezidenţiale”
El a dat asigurări că stocurile de gaze în România sunt la nivelul cerut de Uniunea Europeană, un nivel considerat „prudent”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Piedone este noul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - surse
-
Există riscul ca România să rămână fără gaze? Răspunsul lui Sebastian Burduja
-
VIDEO Atacul în care a fost eliminat liderul Hezbollah a fost suprins pe camere. O bombă trece efectiv prin beton spre buncăr
„În acelaşi timp, pentru a mă asigura că s-a respectat programul de extracţie gaze, pe care l-am stabilit pentru sezonul rece, am trimis astăzi corpul de control la Depogaz, pentru a analiza exact ce cantităţi au fost extrase, cine le-a extras, în baza căror angajamente contractuale, şi dacă există abateri de la ceea ce noi am dispus, sigur că voi lua cele mai dure măsuri, şi suntem dispuşi să intervenim legislativ pentru ca pe viitor aceste lucruri să nu se întâmple”, a completat ministrul Energiei, vineri după-amiază, într-un interviu telefonic la Digi24.
Întrebat ce înseamnă limitarea capacităţii de a extrage gaze din depozite, şi ce efecte are, el a spus că Depogaz a informat „aceşti furnizori care au înmagazinat gaze acolo că trebuie să-şi reducă cu un anumit procent, cât cu undeva la 20% nivelul de extracţie zilnică în funcţie de perioadă. Sigur că toate aceste lucruri sunt dependente şi de vreme, şi noi ne-am coordonat şi cu cei care prognozează vremea, şi de aceea poate exista estimări mai bune sau mai puţin bune, sau ne putem trezi cu o vreme călduroasă peste aşteptări şi atunci nu fie nevoie de aceste măsuri”.
„Este o măsură de prudenţă pe care Depogaz şi-a luat-o astfel încât să nu existe niciun fel de discuţii sau îngrijorări cu privire la nivelul de gaze înmagazinate. Pe termen scurt e posibil să vedem şi am văzut în ultimele zile o creştere pe piaţă a preţului la gaz, iar adevărat ea nu afectează clientul final, tocmai pentru că avem o schemă de compensare în vigoare”, a mai spus el.
În contextul în care România importă până la 5,5 milioane de metri cub de gaze în fiecare zi pentru consum, el a fost întrebat de unde aducem gazul: „În baza angajamentelor pe care furnizorii le au, în general ele vin din, mă rog, pe ruta Bulgaria, de fapt Turcia-Bulgaria”.
El s-a arătat sigur de faptul că furnizorii din România „care aduc gaz din afară s-au angajat că nu este moleculă de gaz rusesc. Deci acesta este un angajament pe care furnizorul şi-l ia”, a spus Sebastian Burduja.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe