Există viaţă după acordul cu FMI; Guvernul a lucrat cu pistolul la tâmplă

Guvernul a fost nevoit, în cadrul acordului cu FMI, să decidă tăierea salariilor şi pensiilor, dar va trebui ca în 2011 să ia şi alte măsuri care să vizeze diminuarea cheltuielilor publice, a declarat Mihai Rohan, preşedintele patronatului producătorilor din industria cimentului CIROM.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Există viaţă după acordul cu FMI; Guvernul a lucrat cu pistolul la tâmplă

Există viaţă după acordul cu FMI; Guvernul a lucrat cu pistolul la tâmplă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Sigur că va exista viaţă şi după acordul cu FMI, în mod sigur nu se va termina aici. E clar că nu ne putem opri, era singura măsură imediată, care producea efecte imediate. Orice altă propunere pe care a făcut-o Guvernul, că se reduce evaziunea fiscală, se reduce contrabanda, se colectează mai bine impozitele şi taxele, erau doar promisiuni care le făcuserăm şi acum un an, şi acum doi ani, şi de care nu s-a putut ţine. (...) Guvernul a lucrat cumva cu pistolul la tâmplă, n-a avut altă soluţie", a declarat Rohan la emisiunea "După 20 de ani", transmisă duminică de ProTV.

Reprezentantul CIROM (Patronatul din industria cimentului şi altor produse minerale pentru construcţii din România) a afirmat că a participat la discuţia cu reprezentanţii FMI, iar Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului în România, a fost foarte deschis la discuţii şi la ideile venite din partea patronatelor.

Pe de altă parte, el a adăugat că măsurile de tăiere a salariilor şi pensiilor nu sunt suficiente, iar Executivul trebuie să reducă drastic cheltuielile publice în 2011 şi să aloce fonduri de investiţii pentru relansarea economiei.

"Noi suntem manageri, Guvernul e managerul ţării. Practic, ce am făcut noi în 2008-2009 trebuia să facă şi el. Noi primul lucru pe care l-am făcut a fost imediat să sărim pe costuri, să vedem unde se poate strânge robinetul. (...) Am mers cu renegocierea chiriilor, cu renegocierea tarifelor la transport, cu renegocierea serviciilor, cu renegocierea energiei electrice, a combustibilului. Am mers peste tot şi ne-am bătut să obţinem preţuri mai mici. Am plafonat salariile sau am mai dat afară oameni, deci am făcut ceva, Guvernul n-a făcut nimic până acum. Tăierea salariilor a fost ultimul lucru pe care l-am făcut", a spus Rohan.

El a adăugat că în sectorul privat concedierile vor continua în 2010-2011, iar pe anumite perioade determinate e posibil ca anumite întreprinderi să se închidă.

Rohan este şi şeful operaţiunilor din România a producătorului german de materiale de construcţii HeidelbergCement.

Reprezentantul CIROM a precizat că nu susţine o majorare a taxelor şi impozitelor, iar măsurile dure de reducere a cheltuielilor publice ar trebui luate de un Guvern de largă coaliţie, susţinut de întreg Parlamentul.

"Am propus crearea unui «consiliu al înţelepţilor» care să determine unde vrem să ajungem, peste 20, peste 30, peste 50 de ani. Înţelepţii se găsesc, nu-i o problemă, sunt oameni la Academie, sunt oameni de ştiinţă, sunt oameni de business, sunt şi în partide oameni foarte valoroşi", a mai spus Rohan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici