Experţi: Pensionarea la 65 de ani devine un obiectiv imposibil de atins. Este 75 de ani noul 65 de ani?

Până acum vârsta de 65 de ani a fost, cu mici variaţiuni, în întreaga lume o bornă pentru vârsta la care oamenii ies din câmpul muncii pentru a se bucura de pensie. Dar acestă bornă tradiţională ar putea cădea deoarece oamenii trăiesc mai mult, iar viaţa de zi cu zi devine tot mai scumpă. În plus guvernele nu vor mai avea buget pentru a finanţa actualul model de pensionare.

Urmărește
20419 afișări
Imaginea articolului Experţi: Pensionarea la 65 de ani devine un obiectiv imposibil de atins. Este 75 de ani noul 65 de ani?

Experţi: Pensionarea la 65 de ani devine un obiectiv imposibil de atins. Este 75 de ani noul 65 de ani?

Subiectul vârstei de pensionare este din ce în ce mai des discutat în presă, la nivel politic, dar şi în companii. Subiectul este unul foarte controversat şi stârneşte sentimente puternice.
 
În martie, firma de gestionare a investiţiilor BlackRock a publicat scrisoarea anuală către investitorii companiei. Directorul său general, Larry Fink, a lansat un avertisment pentru lucrătorii din întreaga lume care speră să se pensioneze - confortabil şi sigur din punct de vedere financiar - la 65 de ani. Pe măsură ce speranţa de viaţă la nivel mondial creşte, reţelele de siguranţă socială se destramă şi costul vieţii creşte, Fink a avertizat că pensionarea la 65 de ani nu va fi posibilă pentru mulţi, chiar pentru majoritatea oamenilor.
 
"[Pensionarea] este o idee mult mai dificilă decât era acum 30 de ani. Şi va fi o propunere mult mai dificilă peste 30 de ani", a spus Fink. "
 
Din 2000 până în 2019, speranţa de viaţă la nivel mondial a crescut de la 67 de ani la 73 de ani. Până în 2050, ONU se aşteaptă ca una din şase persoane din întreaga lume să aibă 65 de ani sau mai mult. Şi, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, multe ţări vor ajunge în curând la un punct în care mai mulţi oameni vor părăsi forţa de muncă decât vor intra pe piaţa muncii: în Marea Britanie, acest punct ar putea fi atins până în 2029; în Brazilia, până în 2035; în India, până în 2048; iar în SUA, până în 2053. În România estimările arată că acest lucru s-ar întâmpla în deceniul viitor.
 
Unele guverne recunosc deja că 65 de ani este un obiectiv depăşit; vârsta de pensionare din Marea Britanie este deja programată să crească de la 66 la 67 de ani între mai 2026 şi martie 2028; după 2044, ar putea creşte la 68 de ani.
 
Unii experţi, sunt de acord că pensionarea la 65 de ani este acum mai mult un vis decât o realitate. Când vine vorba de pensionare, "cred că 75 este noul 65", spune spune Chris Parry, profesor principal de finanţe la Universitatea Metropolitană din Cardiff.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici