Experţii din Finanţe verifică la ministere corectitudinea raportărilor de arierate

Experţii din Finanţe au fost mandataţi să verifice la ministere şi alte autorităţi centrale corectitudinea raportărilor de datorii înregistrate la 28 februarie, control care va fi extins la structuri din subordinea acestora dacă nu se constată o reducere de minimum 20% a arieratelor faţă de ianuarie

Urmărește
204 afișări
Imaginea articolului Experţii din Finanţe verifică la ministere corectitudinea raportărilor de arierate

Experţii din Finanţe verifică la ministere corectitudinea raportărilor de arierate

Astfel, personalul din direcţiile generale de trezorerie, contabilitate publică şi programare bugetară din Ministerul Finanţelor a fost împuternicit să efectueze verificări la nivelul autorităţilor publice, ministerelor şi celorlalte organe ale administraţiei publice centrale care înregistrează arierate la 28 februarie 2013, cu privire la corectitudinea raportărilor arieratelor şi plăţilor restante.

Verificările vor viza modul de raportare atât a arieratelor de peste 90 zile, cât şi a plăţilor restante cu o vechime cuprinsă între 1 şi 90 zile.

În cazul în care, în urma verificărilor, la o autoritate publică, minister şi alte organe ale administraţiei publice centrale nu se constată o diminuare cu cel puţin 20% a arieratelor în sold la 28 februarie 2013 faţă de cele în sold la 31 ianuarie 2013, se va solicita Direcţiei generale de inspecţie economico-financiară să efectueze verificări la nivelul instituţiilor publice din subordinea acestora care au generat arieratele şi plăţile restante respective, cu privire la modul de raportare şi înregistrare în contabilitate a acestora şi măsurile propuse de ordonatorii de credite pentru reducerea lor.

Verificările vor fi efectuate până la 15 mai, urmărindu-se provenienţa arieratelor şi a plăţilor restante, precum şi modalităţile pe care ordonatorii principali de credite le au în vedere pentru reducerea acestora.

Eliminarea arieratelor din administraţie a fost una dintre principalele solicitări formulate de fiecare dată de Fondul Monetar Internaţional, pe care Guvernul nu a reuşit până în prezent să o respecte.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt fi accesate doar în caz de necesitate. În luna ianuarie o misiune comună a experţiilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care ar urma să fie implementate până în luna mai pentru ca înţelegerea să poată fi încheiată, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urma să fie finalizat în luna martie a acestui an.

Guvernul a anunţat că intenţionează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici