- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Explozia ratelor şi creşterea chiriilor declanşează criza locuinţelor pentru tineri
- Nemulţumirea faţă piaţa locuinţelor a atins un nivel record în ţările OCDE.
- Aproape jumătate dintre cetăţeni sunt nemulţumiţi de preţurile locuinţelor, situaţie agravată de creşterea dobânzilor şi lipsa construcţiilor noi, ceea ce afectează în special tinerii şi familiile.
Explozia ratelor şi creşterea chiriilor declanşează criza locuinţelor pentru tineri
Nemulţumirea cu privire la costurile locuinţelor a atins un nivel record în ţările bogate, depăşind alte preocupări, precum asistenţa medicală şi educaţia, scrie FT, citat de Ziarul Financiar.
Jumătate dintre respondenţii din ţările OCDE sunt nemulţumiţi de disponibilitatea locuinţelor la preţuri accesibile, conform cifrelor Gallup Analytics, ceea ce reprezintă o creştere bruscă de când băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a face faţă celei mai grave crize de inflaţie din ultima generaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
De teama intensificării războiului din Ucraina, Ungaria instalează un sistem antiaerian la graniţă şi pune unele unităţi militare în alertă
Deşi dobânzile mai ridicate au contribuit la scăderea preţurilor proprietăţilor în mai multe ţări europene, locuinţele rămân mai scumpe decât înainte de pandemie - chiar şi înainte de a lua în considerare costurile mai ridicate ale împrumuturilor.
În SUA, preţurile locuinţelor au crescut vertiginos, în ciuda creşterii ratelor dobânzilor. Aproape 60% dintre persoanele intervievate în cea mai mare economie a lumii s-au declarat nemulţumite de stocul de locuinţe accesibile.
Între timp, chiriile au crescut într-un moment în care preţurile mai mari pentru alte bunuri esenţiale, cum ar fi alimentele şi combustibilul, au redus veniturile disponibile.
Cercetătorii dau parţial vina pe lipsa construcţiei de locuinţe noi pentru criza accesibilităţii.
„Practic, nu am construit suficient”, a declarat Willem Adema, economist principal în cadrul diviziei de politică socială a OCDE, adăugând că dezvoltatorii vizează adesea gospodăriile mai înstărite, exacerbând presiunea asupra celor cu venituri mai mici.
Andrew Wishart, analist la Capital Economics, a declarat: „Tendinţele populaţiei se pot mişca mult mai repede decât se poate schimba oferta de locuinţe”.
Nemulţumirile legate de locuinţe vor juca un rol important în alegerile din acest an, în special în SUA, unde alegătorii se vor prezenta la urne în noiembrie.
Conform indicelui Case-Shiller, preţul mediu al locuinţelor este în prezent cu aproape 38% mai mare decât în momentul în care preşedintele american Joe Biden a preluat mandatul în ianuarie 2021.
Cercetările efectuate de Joint Center for Housing Studies al Universităţii Harvard au arătat că plata lunară pentru o locuinţă la preţul mediu, cu un împrumut cu depozit redus, aşa cum preferă cei care cumpără pentru prima dată, este acum de 3 096 de dolari, faţă de aproximativ 2 000 de dolari în ianuarie 2021.
Între timp, mulţi proprietari de locuinţe au contractat credite ipotecare pe 30 de ani la rate foarte mici şi, în ansamblu, plătesc mai puţin pentru serviciul datoriei ca procent din venit decât oricând din 1980, potrivit Harvard.
Datele Gallup, bazate pe răspunsurile a peste 37 000 de persoane din cele 37 de ţări care fac parte din clubul statelor bogate ale OCDE, arată că nemulţumirea cu privire la accesibilitatea locuinţelor este cea mai mare în rândul persoanelor sub 30 de ani şi al celor cu vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani, dintre care multe încearcă să intre pe scara imobiliară.
Aproximativ 44% dintre persoanele de peste 50 de ani erau nemulţumite de locuinţe în ţările OCDE, dar proporţia a crescut la 55% pentru persoanele sub 30 de ani şi la 56% pentru cele cu vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani.
În Anglia, preţurile locuinţelor sunt în prezent de opt ori mai mari decât salariul mediu anual, conform statisticilor oficiale. Acest raport este de peste două ori mai mare decât cel înregistrat la instalarea ultimului guvern laburist în 1997. Numărul gospodăriilor care locuiesc în locuinţe temporare în Anglia este, de asemenea, la un nivel record.
Aproximativ 30 % din populaţia ţărilor bogate este nemulţumită de sistemul de sănătate, educaţie şi transport public. Nemulţumirea faţă de nivelul de trai a crescut în 2023, dar doar uşor, de la 24 la 25 %.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO