Exportatorii cer sprijin de la buget, critică prestaţia ministrului Economiei

  • În 2020 exporturile României au scăzut cu peste 10%, iar deficitul balanţei comerciale s-a mărit cu cca un miliard de euro
  • Reducerea a continuat şi în prima lună a anului, anunţă Asociaţia Naţională a Exportatorilor si Importatorilor din România.
  • ANEIR vorbeşte de pagubele generate de „acest sabotaj”, care sunt imense: scăderea exporturilor, şomaj, amplificarea deficitului comercial şi al balanţei de plăţi,
Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Exportatorii cer sprijin de la buget, critică prestaţia ministrului Economiei

Exportatorii cer sprijin de la buget, critică prestaţia ministrului Economiei

Anul trecut, din cauza pandemiei, exportatorii au trăit din comenzile antamate la târgurile internaţionale anterioare, iar in acest an conveniseră cu precedenta echipă de la Ministerul Economiei participarea la cca 100 de manifestări externe a peste 1.000 de firme din toate domeniile şi din toate judeţele ţării.

La preluarea mandatului de către noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, prima măsură (după ce a deblocat lifturile ministeriale) a fost să elimine aceste participări internaţionale, iar cu prilejul fundamentării bugetului de stat pentru 2021 a anulat finanţarea atât a Programului de promovare a exporturilor (reglementat prin OUG nr.120/2002), cât şi a Programului de internaţionalizare a firmelor (reglementat prin OUG nr.8/2017, prelungit de UE până în 2023, dar neactualizat de România). Astfel exportatorilor li s-a încălcat dreptul legal de a putea promova ofertele de export, pentru a angaja noi comenzi şi contracte, arată o scrisoare deschisă a asociaţiei exportatorilor.

ANEIR vorbeşte de pagubele generate de „acest sabotaj”, care sunt imense: scăderea exporturilor, şomaj, amplificarea deficitului comercial şi al balanţei de plăţi, pierderile irecuperabile ale cheltuielilor de pregătire a participării firmelor la târguri, compromiterea imaginii ţării pe plan extern faţă de organizatorii manifestărilor internaţionale şi faţă de partenerii care aşteaptă zadarnic românii să le vadă noile creaţii şi produse de export.

„Este gravă lipsa de experienţă managerială a ministrului C. Năsui (nu este primul şi singurul caz), fără competenţă bazată pe o prodigioasă activitate în producţie, dar nu există nicio motivaţie la refuzul de consultare cu mediul de afaceri. S-a încercat în toată luna ianuarie (prin secretarii de stat din minister, prin patronatele afectate) să primim explicaţiile d-lui ministru la măsurile aberante, dar nu a fost posibil. Iar luni 01 febr., când a fost invitat în plenul CE din incinta ministerului, ne-a comunicat acceptul găzduirii reuniunii, dar a refuzat participarea!”, spune ANEIR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
exporturi,
susţinere,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici