Exportatorii elveţieni se pregătesc să plătească salariile în euro, acuzând aprecierea francului

Exportatorii elveţieni, afectaţi de aprecierea francului la maxime istorice, sunt pregătiţi să ia măsuri precum plata salariilor în euro şi achiziţionarea de piese din zona euro pentru a reduce costurile, deoarece banca centrală, SNB, nu se arată dispusă să intervină pentru temperarea monedei.

Urmărește
373 afișări
Imaginea articolului Exportatorii elveţieni se pregătesc să plătească salariile în euro, acuzând aprecierea francului

Exportatorii elveţieni se pregătesc să plătească salariile în euro, acuzând aprecierea francului (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Producătorul de chimicale Lonza a decis să prelungească programul de lucru al angajaţilor fără a suplimenta salariile, în timp ce cea mai mare federaţie sindicală din ţară, care reprezintă circa 380.000 de salariaţi, a anunţat că negociază cu companiile măsuri precum plata salariilor în euro şi stabilirea valorii remuneraţiei în funcţie de fluctuaţiile valutare, transmite Bloomberg.

ABB, unul dintre cele mai mari grupuri industriale din lume, ia în calcul importul masiv de piese din zona euro, pentru a reduce costurile.

"Francul are un impact brutal asupra exportatorilor", a declarat preşedintele celui mai mare grup de lobby al industriei producătoare din Elveţia, făcând referire la dezavantajele competiţionale faţă de rivalii din alte părţi ale lumii.

Banca centrală a dat semnale că aprecierea francului este problema exportatorilor, după ce mai multe încercări de a pune capăt trendului prin achiziţii de monedă au generat pierderi uriaşe pentru instituţie, determinând parlamentul să ceară demisia preşedintelui SNB Philipp Hildebrand deoarece "nu a reuşit să protejeze economia".

Francul elveţian, considerat de investitorii din întreaga lume un activ sigur în perioade de criză, a crescut cu 8,3% faţă de euro de la începutul anului, atingând joi un nou record, de 1,1495 franci pe euro. Faţă de dolar, moneda elveţiană s-a apreciat în acest an cu 15%.

Exporturile generează jumătate din Produsul Intern Brut al Elveţiei, iar companiile au trecut în ultimele două decenii prin trei perioade de apreciere puternică a francului. Trendul actual este însă cel mai abrupt, potrivit institutului economic KOF din Zurich, potrivit căruia "valoarea reală" a francului a crescut cu 20% în doi ani.

Între timp, băncile au anunţat că vor reduce costurile pentru a face faţă pierderilor cauzate de aprecierea francului, iar presa locală susţine, citând surse apropiate UBS şi Credit Suisse, că cele mai mari instituţii de credit din Elveţia se pregătesc să concedieze mii de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici