Exporturile Japoniei au scăzut cu 10% în septembrie, cel mai abrupt declin de la cutremurul din 2011

Exporturile Japoniei au scăzut în septembrie cu 10,3%, cel mai abrupt declin de la cutremurul din primăvara anului trecut, din cauza aprecierii yenului pe pieţele valutare şi a disputei teritoriale cu China.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului Exporturile Japoniei au scăzut cu 10% în septembrie, cel mai abrupt declin de la cutremurul din 2011

Exporturile Japoniei au scăzut cu 10% în septembrie, cel mai abrupt declin de la cutremurul din 2011 (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Japonia a înregistrat, astfel, un deficit comercial de 558,6 miliarde yeni (7 miliarde de dolari), a anunţat luni Ministerul Finanţelor de la Tokyo, transmite Bloomberg.

Importurile au urcat în acelaşi timp cu 4,1%.

Ministrul Economiei, Seiji Maehara, a cerut duminică băncii centrale a Japoniei să ia măsuri pentru stimularea economiei, notând că ţara riscă să "rămână în urma" altor mari economii în această privinţă. Maehara a adăugat că Japonia ar putea suferi o nouă retrogradare a ratingului guvernului.

Banca Japoniei şi-a înrăutăţit luni prognoza economică pentru opt dintre cele nouă regiuni ale ţării, iar şomajul din Taiwan a crescut la 4,3%, maximul ultimelor 12 luni, subliniind deteriorarea perspectivelor economice în Asia. China a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai slabă rată de creştere economică din 2009.

Analiştii anticipează că economia Japoniei va intra în recesiune până la sfârşitul acestui an.

Scăderea exporturilor Japoniei a fost accentuată de disputa cu China privind controlul unui grup de insule din Marea Chinei de Est. Exporturile către China au scăzut cu 14,1%.

Criza din Europa a avut un impact şi mai dur pentru exportatorii niponi, livrările către UE coborând cu 21,1%. Exporturile de automobile japoneze la nivel mondial au coborât totodată cu 14,6%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici