- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Exporturile româneşti de software şi servicii IT s-au majorat cu 10% în 2010
Exporturile româneşti de software şi servicii IT s-au majorat cu 10% în 2010, la aproximativ 500 milioane euro, a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Valerica Dragomir.
Exporturile româneşti de software şi servicii IT s-au majorat cu 10% în 2010 (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)
"Exportatorii români de software estimează redresarea cifrei de afaceri a sectorului, după scăderea pronunţată din 2009, la nivelul întregii industrii. Estimarea pentru exporturile de software în 2010 este de aproximativ 500 milioane euro, ceea ce înseamnă că suntem peste nivelul din 2007, de dinainte de criza. Anul 2008 a fost anul cel mai bun de până acum, cu aproape 650 milioane euro la export", a spus Dragomir, care citează datele preliminare ale asociaţiei.
Conform ANIS, evoluţia este o consecinţă directă a creşterii proiectelor în care sunt implicate companiile româneşti în ultimul an, atât ca volum, cât şi ca număr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Asociaţia IT prognozează o evoluţie interesantă şi a pieţei muncii, odată cu creşterea numărului de posturi anunţate pentru recrutare, pe baza declaraţiilor companiilor din industria IT.
"Cea mai mare parte din exporturi este asigurată tot de dezvoltarea de soluţii la cerere (outsourcing), în proporţie de 90%. Restul sunt acoperite de produsele de securitate şi de soluţii de gestiune integrată (ERP) şi de cele de gestiune a relaţiilor cu clienţii (CRM). Ponderea serviciilor de outsourcing a crescut din nou în timpul crizei, deşi volumul generat de produsele vândute era în creştere în anii 2007 şi 2008. Companiile româneşti sunt încă parteneri preferaţi pentru mulţi clienţi externi, în special din zona vest-europeană şi nord-americană, care caută soluţii de optimizare şi eficientizare a proceselor proprii", a adăugat directorul executiv al ANIS.
Ea a adăugat că cel mai mare exportator IT din România din 2010 a fost Nokia, citând date publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Anul trecut, mai multe companii româneşti au înregistrat creşteri semnificative ale operaţiunilor, atât ale proiectelor câştigate, cât şi ale investiţiilor, iar unele dintre firmele IT şi-au extins prezenţa regională şi şi-au consolidat poziţia pe piaţa de tehnologie din Europa Centrală şi de Est.
Interesul investitorilor străini pentru companiile româneşti este în creştere, fapt confirmat şi prin anunţurile recente referitoare la deschiderea unor reprezentanţe sau centre de dezvoltare ale unor companii multinaţionale, apreciază asociaţia IT.
Pentru acest an, ANIS estimează o creştere a exporturilor cu cel puţin 10%.
"Chiar dacă toată lumea este încă foarte prudentă în a da estimări pozitive pentru 2011, conform semnalelor pe care le avem din partea companiilor, cred că putem prognoza continuarea creşterii pe volumul de exporturi, cel puţin cu 10%, ca şi în 2010. Cred că outsourcingul va fi din nou vectorul principal de creştere, dar sperăm că, odată cu evoluţia pozitivă pe pieţele externe, care reuşesc să treacă de criză, cererea de produse să revină şi ea pe creştere", a mai spus directorul executiv al ANIS.
Conform asociaţiei, oportunităţile pentru companiile româneşti de software şi servicii sunt în creştere, pe măsură ce economia globală este din ce în ce mai mult guvernată de tehnologie, cu o preocupare majoră pentru creşterea eficienţei şi a vitezei de reacţie în procesul de producţie, interacţiuni şi decizii de management.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO