- Home
- Economic
- (29.12.2022, 01:01)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Exxon deschide un proces împotriva UE. Gigantul petrolier american dă în judecată Consiliul European din cauza taxelor pe veniturile excepţionale din energie
- Gigantul petrolier american ExxonMobil a contestat la Tribunalul UE propunerea Comisiei Europene de a percepe taxe excepţionale de la firmele de petrol şi gaze cu sediul în Uniunea Europeană, a anunţat miercuri compania.
- Acţiunea în instanţă, depusă prin intermediul filialelor din Germania şi Olanda, susţine că măsura este o taxă, care este un drept rezervat guvernelor naţionale, şi contestă utilizarea articolului 122 din Tratatul UE, o procedură de urgenţă care exclude Parlamentul European, pentru a promulga legislaţia.
- În conformitate cu articolul 122, Comisia iniţiază o propunere legislativă, dar Consiliul este cel care adoptă măsura prin votul cu majoritate calificată al ţărilor membre ale UE.
Urmărește
1534 afișări
"Filialele noastre, ExxonMobil Producing Netherlands BV şi Mobil Erdgas-Erdöl GmbH, dau în judecată Consiliul European în încercarea de a anula o nouă taxă excepţională pentru companiile de petrol şi gaze", a declarat Casey Norton, purtător de cuvânt al ExxonMobil în Texas.
În septembrie, ţările UE au adoptat un pachet legislativ de urgenţă menit să combată creşterea preţurilor la energie. Acesta a inclus o taxă temporară minimă de 33%, denumită "contribuţie solitară", pe profiturile companiilor producătoare de combustibili fosili şi ale rafinăriilor care depăşesc cu 20% o medie istorică de patru ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Acest litigiu este motivat de îngrijorarea noastră cu privire la efectele neintenţionate pe termen lung ale acestei politici asupra competitivităţii industriei europene", a declarat purtătorul de cuvânt prin e-mail. "Această taxă va submina încrederea investitorilor, va descuraja investiţiile şi va creşte dependenţa de produsele energetice şi combustibilii importaţi".
Acţiunea nu împiedică intrarea în vigoare a legislaţiei - şi, în lipsa unor termene limită pentru ca instanţa să decidă asupra cazului, ar putea trece ani de zile până la pronunţarea unei hotărâri, scrie POLITICO.
Pachetul legislativ în cauză include, de asemenea, taxe denumite "limite de venituri" pentru producătorii de energie electrică şi scutiri financiare pentru anumiţi consumatori cu amănuntul.
"Comisia susţine că măsurile în cauză sunt pe deplin conforme cu legislaţia UE", a declarat Arianna Podestà, o purtătoare de cuvânt a Comisiei. Într-un e-mail, ea a adăugat că măsura are ca scop "să se asigure că întregul sector energetic îşi plăteşte partea sa echitabilă în aceste vremuri dificile pentru mulţi, pentru a aborda criza energetică extraordinară care rezultă din înarmarea aprovizionării cu energie de către Rusia".
Comisia estimează că măsura temporară ar putea aduce până la 25 de miliarde de euro.
"Recunoaştem că actuala criză energetică din Europa apasă greu asupra familiilor şi întreprinderilor şi am depus eforturi pentru a creşte livrările de energie către Europa", a declarat Norton de la ExxonMobil. "Provocarea noastră vizează doar impozitul contraproductiv pe profiturile excepţionale, şi nu orice alte elemente ale pachetului de reducere a preţurilor la energie."
Acesta este unul dintre primele cazuri de utilizare de către UE a articolului 122 în regim de urgenţă pentru legislaţia în domeniul energiei, ceea ce îl poate transforma într-un caz test.
"Impozitul pe profitul excepţional nu va remedia nicio lipsă de aprovizionare cu energie şi nu poate avea în mod realist un impact în timp util, astfel încât Comisia Europeană şi Consiliul au greşit atunci când au utilizat competenţele excepţionale prevăzute la articolul 122 alineatul (1) din TFUE pentru a accelera aprobarea acestuia", a adăugat Norton.
De asemenea, ţările UE au utilizat procedura de urgenţă pentru a impune niveluri minime de stocare a gazelor naturale, reduceri ale consumului de energie electrică şi de gaze naturale pe timp de iarnă, achiziţionarea în comun a surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi un plafon maxim al preţurilor angro la gazele naturale în cadrul blocului comunitar.
"ExxonMobil a fost unul dintre cei mai mari investitori în rafinăriile europene în ultimii zece ani, investind peste 3 miliarde de dolari în proiecte majore de rafinării", a declarat Norton, adăugând că "viitoarele investiţii în aprovizionarea cu energie şi în tranziţia energetică a Europei" vor depinde "de cât de atractivă şi de competitivă va fi Europa la nivel mondial" şi avertizând legislatorii UE să se ţină de "o politică chibzuită ... într-un moment în care Europa se luptă să îşi reducă importurile de energie din Rusia".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Berlinul analizează opţiunea reducerii taxelor pe venit şi corporative, pentru stimularea economiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe