EY: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a închis 2024 cu 265 de tranzacţii, în creştere cu 10%

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a înregistrat 265 de tranzacţii în 2024, cu o valoare estimată de 6,6 mld de dolari, evoluţie care indică o creştere de 10% a numărului de tranzacţii faţă de valoarea estimată în 2023 şi o scădere de 5,9% a valorii estimate, arată o analiză a EY România.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului EY: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a închis 2024 cu 265 de tranzacţii, în creştere cu 10%

EY: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a închis 2024 cu 265 de tranzacţii, în creştere cu 10%

Valoarea tranzacţiilor dezvăluite a crescut cu 40,7% (2,9 miliarde dolari în 2024, faţă de 2,1 miliarde dolari în 2023), excluzând mega-tranzacţiile de anul trecut, respectiv achiziţiile Enel România (1,3 miliarde dolari) şi Profi Rom Food (1,4 miliarde dolari).

Potrivit analizei, nu a fost dezvăluită valoarea tranzacţiei pentru aproape trei sferturi (74,7%) din toate tranzacţiile anunţate în 2024 (198 tranzacţii), depăşind cu mult media istorică de aproximativ 65% din 2018, acesta fiind unul dintre cele mai scăzute niveluri de transparenţă văzute pe pieţele din CEE.

Investitorii strategici au reprezentat 91,3% din volumul tranzacţiilor, marcând cea mai mare cotă de piaţă din ultimii şase ani.

Tranzacţiile interne au scăzut marginal la 113, de la 120 în 2023, în timp ce tranzacţiile externe au crescut cu 26,9% de la an la an, la 132, evidenţiind România ca o destinaţie de top pentru M&A în regiunea Europei Centrale şi de Est.

În ciuda cotei mai mici din activitatea totală, tranzacţiile externe au crescut cu 54,5%, la 17 tranzacţii, cel mai mare număr din 2018, demonstrând rezilienţa investitorilor români în tranzacţiile transfrontaliere, spun consultanţii de la EY România.

„În 2024, România şi-a menţinut traiectoria de crestere în activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A), susţinută de un interes puternic al investitorilor şi un mediu activ de tranzacţionare. Nivelurile de M&A inbound au crescut semnificativ, reprezentând jumătate din volumele totale în 2024, evidenţiind recuperarea treptată a pieţei globale de M&A. Deşi volatilitatea pe termen scurt poate afecta apetitul pentru tranzacţii, piaţa românească continuă să fie susţinută de fundamente atractive pentru investitori, care vor stimula activitatea de M&A pe termen lung”, explică Iulia Bratu, Partner, Head of Lead Advisory, EY România, citat[ de Ziarul Financiar.

Cele mai active sectoare după volumul tranzacţiilor au fost Imobiliare, ospitalitate şi construcţii (18,5% din numărul de tranzacţii), urmat de Energie şi utilităţi (16,6%), Producţie avansată şi mobilitate (15,5%), Tehnologie, media şi telecomunicaţii (15,1%) şi produse de consum şi retail (14,7%).

Cele mai mari tranzacţii ale anului>

-Vânzarea unui portofoliu de energie regenerabilă de 629 MW de către Evryo Group (anterior CEZ România) către Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrică din Grecia, pentru 768 milioane dolari.

-Achiziţia operaţiunilor OTP Bank din România, cu sediul în Ungaria, de către Banca Transilvania, cea mai mare bancă din ţară, pentru o sumă de 375 milioane dolari.

-Vânzarea unui proiect eolian onshore de 99 MW de către OX2, cu sediul în Suedia, pentru aproximativ 234 milioane dolari către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors din Australia şi Trafigura, unul dintre cei mai mari furnizori de mărfuri din lume. Echipa multidisciplinară şi transfrontalieră a EY a sprijinit OX2 în prima sa tranzacţie în România, oferind consultanţă completă de vânzare M&A.

În 2024, dimensiunea medie a tranzacţiilor a revenit la nivelurile din 2021, la 42 milioane dolari, reflectând fundamente solide ale pieţei. În final, cei mai activi investitori după ţara de origine au provenit din Statele Unite (13,6% din tranzacţiile de intrare), urmaţi de Polonia (8,3%, pentru prima dată pe locul doi) şi Franţa, Austria şi Germania (7,6% fiecare).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici