- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fabricile din Marea Britanie se confruntă cu cea mai sumbră iarnă din anii '70 încoace
Frog, un producător britanic de biciclete pentru copii, s-a bucurat de o creştere continuă a vânzărilor până la pandemie, extinzându-se pe 50 de pieţe internaţionale de la înfiinţare. Anul acesta, însă, costurile sale cu energia au sărit de 333%, conform Bloomberg.
Co-fondatorul Jerry Lawson spune că firma, cu sediul în Ascot, şi-a majorat preţurile cu 14% şi încearcă să găsească banii necesari. “Ne uităm şi la numărul de angajaţi”, adaugă Lawson, care are aproximativ 90 de angajaţi.
Industria prelucrătoare din Regatul Unit este în dificultate. Cel mai recent indice al managerilor de achiziţii, publicat joi, a confirmat cea mai abruptă contracţie a producţiei de la blocajul Covid-19 din mai 2020.
“Companiile s-au confruntat cu o scădere bruscă a comenzilor noi, cererea din partea clienţilor interni şi externi contractându-se puternic”, se arată în raportul realizat de S&P Global şi Chartered Institute of Procurement and Supply.
Lira sterlină, care a scăzut de la 1,37 dolari în ianuarie la 1,16 dolari, nu pare să ajute fabricile să vândă mai multe bunuri în străinătate. Un sondaj separat publicat săptămâna trecută de Institutul Contabililor Autorizaţi din Anglia şi Ţara Galilor a declarat că creşterea exporturilor în trimestrul curent “a fost mai slabă” decât vânzările interne şi au dat vina pe “fricţiunile legate de Brexit, cum ar fi birocraţia şi întârzierile în transporturi”.
Barierele comerciale, creşterea costurilor energiei, o recesiune iminentă şi grevele generalizate au trezit spectrul anilor 1970, un deceniu care a reprezentat, fără îndoială, declinul producţiei britanice.
Ar putea reveni şi pene de curent, guvernul pregătindu-se pentru o criză de energie chiar dacă ar porni centralele pe cărbune de urgenţă.
Orice închidere ar reprezenta un risc serios pentru industriile care depind de o aprovizionare constantă cu energie. Oprirea cuptoarelor folosite pentru fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi ceramicii “poate dura până la două săptămâni”, potrivit lui Rob Flello, director executiv al Confederaţiei britanice a ceramicii. El spune că orice închidere ar trebui “să fie gestionată într-un mod coordonat şi în timp util, cu o cooperare strânsă” între guvern şi industrie.
Nu este nici pe departe singurul sector care se confruntă cu această problemă. Cuptoarele de sticlă “nu pot fi oprite”, spune Dave Dalton, şeful British Glass. “Pagubele care pot apărea în câteva ore de la deconectarea gazului vor duce la pierderea cuptoarelor”, avertizează el.
Plafonarea preţurilor la energie în Marea Britanie se aplică gospodăriilor, nu şi întreprinderilor, astfel încât companiile nu au nici-o protecţie în faţa preţurilor globale în creştere.
Pentru moment, guvernul spune că prioritatea sa este să se asigure că “aprovizionarea cu energie este menţinută”, iar un purtător de cuvânt a adăugat că miniştrii şi oficialii poartă discuţii continue cu industria.
Cu toate acestea, se aşteaptă ca noul prim-ministru al Regatului Unit, care va fi anunţat la începutul săptămânii viitoare, să ofere un pachet de sprijin mai larg pentru a ajuta persoanele fizice şi juridice să supravieţuiască unei ierni cu preţuri la energie istoric de ridicate. Fabricile din ţară vor spera să se afle în fruntea cozii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO