Facebook investeşte 130 de milioane de dolari într-o „Curte Supremă”, care, pe conţinut, va fi mai presus chiar şi decât Mark Zuckerberg

  • Facebook, cea mai mare reţea de socializare online din lume, are probleme mari cu moderarea conţinutului.
  • Compania condusă de Mark Zuckerberg investeşte 130 de milioane de dolari într-o „Curte Supremă”.
  • Membrii acestui consiliu independent vor fi în afara controlului Facebook.
Urmărește
1342 afișări
Imaginea articolului Facebook investeşte 130 de milioane de dolari într-o „Curte Supremă”, care, pe conţinut, va fi mai presus chiar şi decât Mark Zuckerberg

Facebook investeşte 130 de milioane de dolari într-o „Curte Supremă”, care va fi mai presus chiar şi decât Mark Zuckerberg

„Curtea Supremă” la care lucrează Facebook va lua decizii în ceea ce priveşte moderarea conţinutui, potrivit publicaţiei Business Insider. Dacă un utilizator sau o entitate va crede că Facebook i-a eliminat pe nedrept conţinutul, atunci se va putea adresa acestui consiliu. Consiliul va avea puterea să reinstaureze o postare ştearsă de moderatorii reţelei de socializare.

Noua entitate va fi lansată în acest an şi va încerca să rezolve una dintre cele mai mari probleme ale Facebook: moderarea conţinutului controversat. Pe reţeaua de socializare au fost transmise în direct crime în masă, violuri sau sinucideri. „Una dintre cele mai dureroase lecţii pe care le-am învăţat este că atunci când conectezi 2 miliarde de oameni vei vedea frumuseţea şi urâţenia umanităţii”, declara, în 2018, Mark Zuckerberg. 

Nu se ştie în detaliu cum va funcţiona acest consiliu. Deciziile acestei „instanţe supreme” nu vor putea fi schimbate nici măcar de către Zuckerberg. „Decizia consiliului va fi obligatorie, chiar dacă eu nu este de acord”, a spus şeful Facebook. 

„Curtea Supremă” va avea propriul sediu şi angajaţi şi nu va fi o subsidiară deţinută de Facebook, precum sunt Oculus sau Instagram. Totuşi, entitatea va fi finanţată de Facebook, dar nu direct, ci prin intermediul unui trust, care investeşte 130 de milioane de dolari în ea în primii şase ani. Compania promite să ofere fonduri şi după aceea.

Faptul că „instanţa supremă” primeşte bani de la Facebook nu este văzut cu ochi buni de unii analişti, care spun că acest lucru îi va afecta independenţa.

Primul membru numit în consiliu este Thomas Hughes. Acesta a condus organizaţia britanică Article 19, care militează pentru drepturile omului şi libertatea de informare şi exprimare.

Mark Zuckerberg a admis, la Conferinţa pentru Securitate de la München, că reţeaua de socializare online a avut o reacţie lentă în înţelegerea campaniilor ruse pentru dezinformare desfăşurate înainea scrutinului prezidenţial american din 2016 şi a lansat un apel pentru reglementări suplimentare în domeniul online. „Nu vrem ca firme private să ia decizii cu impact social, trebuie să existe mai multe îndrumări şi reglementări din partea statelor în privinţa discursului admis. În prezent, există două sisteme de reglementare pentru actualele industrii - cel pentru ziare şi presă şi modelul pentru companiile de telecomunicaţii, care este de tip «datele curg spre tine», dar nu poţi trage la răspundere o companie de telecomunicaţii dacă cineva a făcut ceva ilegal pe o linie telefonică. Cred că noi ar trebui să fim undeva între cele două sisteme", a declarat şeful Facebook, citat de FT.

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici