- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Factorii politici influenţează în 2010 instabilitatea pieţelor financiare occidentale
Politica a devenit în 2010 un factor de influenţă a instabilităţii pieţelor financiare occidentale, pornind de la criza datoriilor din Europa de Sud-Est şi până la reforma din sectorul bancar american, într-o manieră asociată mai mult economiilor emergente, comentează Reuters.
Factorii politici influenţează în 2010 instabilitatea pieţelor financiare occidentale (Imagine: Mediafax Foto)
La începutul acestui an, măsurile politice au stat la baza unora dintre cele mai ample mişcări ale pieţelor, care au dus la câştiguri sau pierderi, în funcţie de percepţia pozitivă sau negativă a investitorilor, iar tendinţa pare să fie de durată.
Riscurile politice, în sine, nu sunt mai mari. Evenimentele majore produse în criza din 2008, urmate de redresarea pieţei - decizia de a nu salva de la faliment Lehman Brothers, reuniunea G20, deciziile de lansare a măsurilor guvernamentale de stimulare a economiilor - au fost momente politice cu un impact profund asupra pieţelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
"Politica influenţează pieţele într-o manieră diferită", a declarat Alastair Newton, director general şi analist politic la compania Nomura.
În 2008, câteva decizii politice au stabilit tonul pieţelor timp de mai multe luni. În prezent, ştirile politice sunt factori tot mai importanţi care determină variaţiile pe termen scurt dar şi tendinţa pe termen lung.
Evaluarea acţiunilor bancare a devenit imposibilă fără a ţine seama de amploarea reformelor din sectorul financiar promovate de preşedintele american Barack Obama.
Anunţul din ianuarie al lui Obama privind reforma sectorului bancar a dus la scăderea principalilor indici bursieri americani cu circa 4%, în două zile.
Alegerile parţiale din SUA din acest an vor contribui la nervozitatea investitorilor, iar incertitudinile vor duce la creşterea primelor de risc şi scăderea cotaţiilor.
În Europa, investitorii îngrijoraţi de riscul de default al datoriilor unor state din zona euro sau de renunţare la moneda unică trebuie să evalueze capacitatea Guvernelor de a restrânge cheltuielile publice, în timp ce se confruntă cu tensiuni sociale.
De asemenea, investitorii trebuie să analizeze şi viabilitatea politică a programelor de susţinere ale Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, dacă Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia sau Spania vor ajunge aproape de colaps financiar, se mai arată în articol.
În Marea Britanie, cotaţia lirei sterline va fi influenţată de sondajele de opinie, odată cu apropierea alegerilor generale programate în iunie.
Majoritate analiştilor consideră improbabilă intrarea în incapacitate de plată a unui stat occidental european, sau ieşirea din zona euro, dar anticipează că active financiare ale Greciei, Spaniei sau Portugaliei vor fluctua în funcţie de mişcările politice.
Din acest motiv, investitorii nu se vor mai putea baza doar pe modele economice şi de piaţă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO