- Home
- Economic
- LONDRA, (22.05.2015, 17:15)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Factura plătită de 20 de bănci mari pentru ilegalităţi comise în şapte ani trece de 235 miliarde de dolari
Un număr de 20 dintre cele mai mari bănci din lume au plătit în ultimii şapte ani amenzi şi despăgubiri de peste 235 de miliarde de dolari, pentru o lungă listă de ilegalităţi care au speriat sectorul financiar şi întârzie redresarea acestuia din criza financiară.
Urmărește
390 afișări
Factura plătită de 20 de bănci mari pentru ilegalităţi comise în şapte ani trece de 235 miliarde de dolari (Imagine: Shutterstock)
Mărimea amenzilor, echivalentă cu PIB-ul anual al Greciei sau al Portugaliei, a împiedicat eforturile băncilor de reconstrucţia a capitalului, a redus dividendele acţionarilor, precum şi fondurile disponibile pentru creditare.
Mai mult decât atât, factura pentru comportamentul incorect este aşteptată să crească cu alte zeci de miliarde de dolari, iar numeroşi politicieni, reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare şi analişti spun că este nevoie să se facă mai mult pentru combaterea ilegalităţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
"Unele lucruri s-au schimbat, dar sunt pesimist că va avea loc o schimbare completă de atitudine, în lipsa unor noi măsuri", a declarat Mark Taylor, decanul şcolii de afaceri a Universităţii Warwick din centrul Angliei.
Taylor, fost trader valutar şi consultant la Fair and Effective Markets Review, care aparţine de Baqnca Angliei, a spus că bonusurile bancare sunt prea mari, există riscuri prea mici de a face închisoare pentru fapte ilegale, iar şefii băncilor nu sunt traşi la răspundere.
Problema este că avantajele pentru înşelarea pieţelor sunt prea mari. Dacă poţi influenţa cu o fracţiune un curs valutar, poţi face milioane şi milioane de dolari pentru bancă şi pentru bonusuri.
"Poţi obţine o schimbare a culturii comportamentale dacă directorii executivi simt că sunt ei înşişi în pericol dacă această cultură nu se schimbă şi dacă traderii se vor teme că vor intra la închisoare", a spus Taylor.
În pofida amenzilor şi despăgubirilor mari plătite de bănci, relativ puţine persoane au fost pedepsite.
Şase mari bănci au fost amendate miercuri cu aproape 6 miliarde de dolari pentru manipularea cursurilor de schimb valutar, iar factura suportată de instituţiile financiare ar putea fi umflată de alte penalizări, legate de tranzacţiile înşelătoare cu credite ipotecare şi manipularea dobânzilor, a pieţelor valutare şi altor delicte. Astfel, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays şi Royal Bank of Scotland au recunoscut că au încercat să manipuleze cursurile de schimb valutar fiind amendate, împreună cu UBS şi Bank of America, cu aproape 6 miliarde de dolari
Şefii băncilor susţin că instituţiile plătesc pentru problemele din trecut şi că standardele s-au îmbunătăţit, în timp ce autoritatea britanică de supraveghere financiară a apreciat în această săptămână că amenzile mari reuşesc să schimbe comportamentul.
Marea Britanie urmează să adopte noi reguli prin care directorii de rang înalt să răspundă direct pentru deciziile lor.
Potrivt datelor oficiale şi estimărilor analiştilor, băncile americane au plătit pentru litigii şi despăgubiri amenzi de 140 de miliarde de dolari, din 2008.
Bank of America a plătit de două ori mai mult decât oricare altă bancă pentru închiderea investigaţiilor şi despăgubiri, respectiv aproape 80 de miliarde de dolari.
În Marea Britanie, despăgubirile pentru clienţii băncilor, înşelaţi cu produse de asigurări, a urcat la peste 24 de miliarde de lire sterline (38 miliarde dolari).
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe