- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Falimentul Greciei ar cauza pagube de 1.000 miliarde euro în zona euro. Documentul confidenţial care arată efectele unui "default dezordonat"
Un "default dezordonat" al Greciei ar impune ajutor extern pentru Spania şi Italia şi ar cauza pagube de peste 1.000 miliarde euro la nivelul zonei euro, avertizează un document redactat de Institute of International Finance, cel mai mare grup de lobby al industriei financiare.
Falimentul Greciei ar cauza pagube de 1.000 miliarde euro în zona euro. Documentul confidenţial care arată efectele unui "default dezordonat" (Imagine: Shutterstock)
"Există ramificaţii foarte importante şi păguboase care ar rezulta dintr-un default (incapacitate de plată - n.r.) dezordonat pe datoria de stat a Greciei. Toate aceste consecinţe sunt dificil de evaluat cu rigurozitate, însă este greu de prevăzut o daună mai mică de 1.000 miliarde euro", se spune în documentul obţinut de Reuters de la o sursă din piaţă.
Documentul, datat 18 februarie, este marcat drept confidenţial.
Institute of International Finance (IIF) reprezintă deţinătorii privaţi de obligaţiuni ale statului elen în negocierile cu Grecia privind reducerea datoriei de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump ar putea transforma piața tehnologică. Cum va fi sprijinit Musk?
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova, o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
IIF a cerut creditorilor privaţi să se înscrie până joi la conversia de obligaţiuni menită să reducă datoria de stat a Greciei cu peste 100 miliarde euro, la aproximativ 120% din PIB până în 2016, de la 160% din PIB în prezent.
Dacă deţinătorii de obligaţiuni nu vor participa în număr suficient de mare la schemă, Banca Centrală Europeană (BCE) va înregistra pierderi substanţiale, notează documentul IIF, care estimează expunerea instituţiei pe Grecia la 177 miliarde euro.
Irlanda şi Portugalia vor avea nevoie de noi ajutoare externe, de 380 miliarde euro pentru următorii cinci ani, pentru a fi izolate de consecinţele falimentului Greciei, estimează organizaţia.
Totodată, Spania şi Italia vor necesita sprijin internaţional de 350 miliarde euro, potrivit documentului citat, iar băncile europene vor avea nevoie de recapitalizări masive, care ar putea depăşi 160 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO