Falimentul oligarhului austriac René Benko aruncă o umbră asupra cancelarului german Scholz

Antreprenorul austriac, în vârstă de 46 de ani se lăuda cu o avere personală de 5,9 miliarde de euro, dar imperiul său imobiliar şi financiar se prăbuşeşte accelerat.

Urmărește
9344 afișări
Imaginea articolului Falimentul oligarhului austriac René Benko aruncă o umbră asupra cancelarului german Scholz

René Benko, 46 de ani, cu cea de-a doua soţie

René Benko a fost o figură atât de controversată încât i-au inventat un cuvânt nou: Ösigarh, oligarh austriac. O (a doua) soţie model, 4 copii, cabane şi un iaht gigantic.

Acum, că imperiul său se prăbuşeşte, devorat de faliment, căderea lui este la fel de publică („fumează 12 trabucuri pe zi”, a scris Bild, adunând informaţii de la prieteni). Şi vine să arunce o umbră asupra celui mai precaut dintre politicienii germani: cancelarul Olaf Scholz.

În topul Forbes

René Benko, un dezvoltator imobiliar în vârstă de 46 de ani, care a demisionat ieri după-amiază din toate rolurile din grupul Signa, a fost al doilea sau al cincilea cel mai bogat om din Austria, în funcţie de clasament: 5,9 miliarde, potrivit Forbes.

Din origini modeste, a crescut într-o casă de 60 de metri pătraţi din Innsbruck. Nu a terminat niciodată liceul. La 20 de ani, a câştigat primul său milion prin renovarea mansardelor. De acolo a fost un crescendo.

A cumpărat magazine şi clădiri în centrul istoric al Münchenului, a cumpărat magazinul Karstadt (dorit de sauditul Mohammed Bin Salman) şi nu există niciun proiect urban german - de la Stuttgart la Frankfurt – care să nu conţină numele lui. Inclusiv în Hamburg, unde Olaf Scholz a fost primar până în 2018.

Dar legăturile sale politice cu cercul conservator din Viena îşi datorează ascensiunea. A fost cazul vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, surprins pe video acceptând mită, într-un scandal care avea să-i pună capăt carierei. Pe iahtul lui Benko din Ibiza. Cabana lui din Lech am Arlberg era închiriată cu 510.000 de euro pe săptămână în preajma Crăciunului. „Întotdeauna a existat ceva neserios în afacerile lui”, spune economistul Gerrit Heinemann de la Frankfurter Rundshau.

Căderea a început de la Covid

Cum l-a încântat şi pe cancelarul Scholz un astfel de personaj? Trebuie ştiut că Scholz a fost omul puternic al SPD şi apoi primarul Hamburgului din 2011 până în 2018. Au fost anii renaşterii. Portul vechi, abandonat, a fost transformat în oraşul Hafen, docurile din cărămidă roşie au devenit un cartier la modă într-unul dintre cele mai mari proiecte de reamenajare din Europa.

Două proiecte s-au remarcat mai presus de toate: Elbphilharmonie, proiectat de Herzog şi De Meuron (finalizat), şi apoi Elbtower, un zgârie-nori de 245 de metri proiectat de David Chipperfield. Benko, despre care se vorbea deja pe atunci, a câştigat contractul pentru Elbtower. Opoziţia faţă de proiect a fost foarte puternică. Dar Scholz l-a susţinut.

Apoi a sosit Covid, cererile de închiriere de birouri s-au prăbuşit. Creşterea costurilor materiilor prime şi apoi cea a dobânzilor au făcut restul. Banii cu care Benko îşi construise imperiul au lăsat loc unor rate imposibil de plătit.

Benko a ridicat steagul alb, al capitulării. Elbtower a ajuns la etajul 20. Macaralele au fost oprite de câteva luni, în timp ce SPD-ul din oraş se va chinui să găsească un alt dezvoltator.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici